Nezavisna procena zdravstvenog stanja prva tri pacijenta kojima su ubrizgane matične ćelije u mozgu u Južnoj opštoj bolnici u Glazgovu pokazala je da test nije imao negativne posledice.

To znači da bi terapija mogla da bude testirana na većem broju pacijenata kako bi se došlo do novog načina u lečenju moždanog udara.

Lekari se nadaju da će matične ćelije pomoći u obnavljanju oštećenog moždanog tkiva.

Prof Kit Mjur sa Univerziteta u Glazgovu koji je bio vođa projekta izjavio je sa BBC da je zadovoljan rezultatima testa.

“Moramo da budemo sigurni da je terapija bezbedna pre nego što pristupimo drugoj fazi. Ovo je prvi put da je ovaj tip terapije matičnim ćelijama isproban na ljudima, veoma je važno da znamo da možemo bezbedno da nastavimo sa testiranjem. U ovom trenutku imamo dozvolu da nastavimo sa većom dozom matičnih ćelija”, kazao je on.

Pacijent koji je prošle godine prvi na svetu dobio terapiju bio je jedan penzioner. Od tada je terapija testirana na još dve osobe.

Sva tri pacijenta su dobila veoma male doze matičnih ćelija.

U toku naredne godine, još devet pacijenata će postepeno dobijati veće doze matičnih ćelija kako bi se prvenstveno ustanovilo da li je terapija bezbedna za pacijente. Lekari će, paralelno, raditi na proceni koji su najbolji načini merenja efikasnosti terapije.

Call Now Button