Novo istraživanje pokazalo je da bi matične ćelije iz krvi pupčanika mogle biti efikasna alternativa za oporavak nakon srčanog udara.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije najmanje 20 miliona ljudi svake godine preživi infarkt, ali je često nakon toga životni vek kraći i zahteva se stalna i skupa klinička nega. Korišćenjem vlastitih matičnih ćelija pacijenata mogu se popraviti posledice srčanog udara, iako njihova korist može biti ograničena zbog nedovoljne dostupnosti i starenja.

Istraživači, pod vođstvom profesora Raimondo Ascione iz škole kliničke nauke Univerziteta u Bristolu, otkrili su da su matične ćelije srčanog mišića rasle uz pomoć matičnih ćelija iz krvi pupčanika, te one mogu pomoći da se obnove ćelije srčanog mišića koje su oštećene srčanim udarom.

Studija finansirana od strane British Heart Foundation (BHF) i Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR) utvrdila je da je moguće proširiti do sedam puta, in vitro, retke matične ćelije (tzv. CD133 +) iz krvi iz pupčane vrpce koje zatim mogu da prerastu u ćelije srčanog mišića.

Rezultati bi mogli imati velike implikacije na dalji tretman nakon srčanog udara s obzirom na to da ćelije dobijene od odraslih osoba nakon srčanog udara su manje funkcionalne zbog starenja i rizičnih faktora.

Profesor Ascione je izjavio da veruju da studija predstavlja značajan napredak i pobeđuje tehničke prepreke za izvođenje ćelija srčanog mišića iz krvi pupčanika. Metod koji je otkriven ima atribute jednostavnosti i doslednosti, čime će se dozvoliti veća manipulacija ovih ćelija prema boljem navođenju i obnovi srca kod pacijenata koji su preživeli infarkt miokarda.

Takođe, dodao je još da istraživanje sugeriše da će se u budućnosti skladištene matične ćelije moći koristiti za obnavljanje nakon srčanog udara.

Studija je usmerena na retke vrste matičnih ćelija, tzv. CD 133+, koje su takođe prisutne u koštanoj srži kod odraslih osoba. Takođe postoje jaki eksperimentalni dokazi da ove ćelije izvađene iz koštane srži mogu pomoći u obnovi oštećenog srčanog mišića.

Već neko vreme postoji interes u potencijalnoj upotrebi krvi iz pupčane vrpce kao izvor matičnih ćelija za lečenje različitih bolesti, a ova studija je prvi put pokazala da je moguće pretvoriti matične ćelije iz krvi pupčanika u ćelije koje izgledaju poput srčanog mišića, u laboratoriji. Rezultati su zaista ohrabrujući ali postoji još mnogo pitanja na koje treba odgovoriti pre nego što se bude moglo znati mogu li se te ćelije koristiti uspešno za uspešno obnavljanje srčanog mišića kod pacijenata.

 

Call Now Button