Donacija krvi iz pupčanika jednog brata drugom je ušla u istoriju medicine u Kanadi, jer je postala prva transplantacija u istoriji među braćom i sestrama iz javne banke matičnih ćelija. I to samo zbog nesebične donacije njihove majke, koja je u tom trenutku mislila da će pomoći nekom drugom.

“Mislila sam da je donacija krvi iz pupčanika u javnoj banci divna stvar. Mislila sam da, iako ne može pomoći nama, spasiće neku drugu porodicu,” kaže majka Stefani.

Kada je rodila drugog sina Natisa, ona je donirala krv iz pupčanika u javnu banku matičnih ćelija. Ono što nije znala je da će četiri godine kansnije ta odluka spasiti život njenog trećeg sina, Nolana.

Ubrzo nakon rođenja, beba je dobila čudan osip. Doktori su mu dijagnostikovali akutnu mijeloidnu leukemiju, koja je vrlo retka kod dece, i odmah mu dali četiri doze hemoterapije. Međutim, lečenje nije uspelo. Njegove šanse za preživljavanje su bile minimalne, ali majka Stefani kaže da su im lekari davali malo nade i počeli da istražuju mogućnost transplantacije matičnih ćelija.

Pretraga jedine javne banke u Kanadi je dala jedan uzorak koji se savršeno slaže sa Nolanom. Pripadao je njegovom bratu Natisu. Pošto je godinama bio u javnom sistemu, šanse da nije do tada iskorišćen bile su veoma male. To se upravo i desilo porodici Laberž.

Transplantacija je spasila Nolanov život i braća sada dele i nešto više od obične braće – sada imaju isti imuni sistem i identičnu krvnu grupu. Njihova mama Stefani ovo izlečenje vidi kao moć dobrog dela.

Call Now Button