Španska Organizacija za transplantaciju (ONT) je najavila kliničku studiju lečenja HIV-a matičnim ćelijama iz pupčanika studiju na konferenciji hematologa u Valensiji. Oni su u javnoj banci matičnih ćelija iz pupčanika pronašli 157 uzoraka od donora koji imaju genetsku mutaciju koja im omogućuje da budu otporni na HIV.

Ovaj projekat, prvi na svetu, oslanja se na uspešno lečenje Timotija Reja Brauna, jedinog čoveka koji je izlečen od HIV-a, poznatijeg pod nadimkom “Berlinski pacijent”. Braun, HIV pozitivan Amerikanac, živeo je u Berlinu kada mu je 2006. godine ustanovljena i dijagnoza leukemije.

Da bi se lečio, bila mu je potrebna transplantacija matičnih ćelija, a njegov lekar je pronašao donora koji ima genetsku mutaciju i podudaran je sa Braunom. Posle dve transplantacija matičnih ćelija iz koštane srži, Braunu je u krvi detektovana minimalna količina HIV virusa. On je i danas živ i ne boluje od leukemije, a virus koji ne nalazi u njegovoj krvi u minimalnim količinama više ne može da se razmnožava.

Prošle godine, lekari su uspešno reprodukovali ovaj način lečenja u Barseloni. Pacijent je oboleo od limfoma, ali je umesto matičnih ćelija iz koštane srži primio matične ćelije iz pupčanika . Godinu dana kasnije, i u njegovoj krvi je bila minimalna količina HIV virusa, ali je on na žalost preminuo od limfoma, tako da nije ustanovljeno da li je efekat dugotrajan.

Da bi videli da li mogu da se ponove izlečenja kao u slučaju “Berlinskog pacijenta” i pacijenta iz Barselone, ONT će tražiti osobe koje imaju leukemiju, limfom ili neku sličnu bolest, a ujedno su zaraženi i virusom HIV-a. Lečiće ih matičnim ćelijama iz krvi pupčanika, tako da će se ponoviti procedura koja je slična onoj koja je primenjena u Barseloni.

Lekari se nadaju da će prvi pacijent biti lečen u Madridu, u decembru 2015. ili januaru 2016. godine

Call Now Button