Regenerativni dentalni materijali koji omogućavaju zubima da se sami regenerišu su nedavno otkriveni i postoji mogućnost da se njihovom primenom izbegne potreba za obradom kanala korena zuba.

Postupak lečenja koji su razvili naučnici za prestižnih Univerziteta Notingem i Harvard, nagrađen je od strane Kraljevskog Udruženja za Hemiju (The Royal Society of Chemistry) nakon što su ga sudije okarakterisale kao „novu paradigmu u lečenju zuba“.

Ova specijalna plomba stimuliše matične ćelije da podstaknu proizvodnju dentina (čvrstog zubnog tkiva, koje u najvećoj meri izgrađuje zub) i na taj način omogućava pacijentima regeneraciju zuba koji se pokvare ili oštete.

Ovo je veoma važan korak napred kada je u pitanju uobičajeno lečenje kaviteta, koje podrazumeva uklanjanje karijesa bušenjem i stavljanje plombe. Ukoliko ovaj postupak ne uspe, neophodno je da se iz kanala korena zuba ukloni zubna pulpa (nerv).

Dizajnirani su biomaterijali koji mogu da se koriste kao i plombe koje su već u upotrebi. Ti materijali se postavljaju u direktni kontakt sa pulpom kako bi stimulisali matične ćelije koje se tu nalaze da poprave i regenerišu tkivo pulpe i okolni dentin. Ove plombe od matičnih ćelija omogućuju da se zub oporavi u tolikoj meri da ne mora da se ide na dalje tretmane “vađenja živca”.

Naučnici se nadaju da će zajedno sa partnerima iz sfere industrije, razviti tehnike kako bi ovo otkriće učinili dostupnim za pacijente, kao alternativu standardnim zubnim ispunima – plombama.
”Veoma smo uzbuđeni zbog biomaterijala koji će se koristiti u terapijske svrhe i kojima ćemo regenerativnu medicinu dovesti i u restaurativnu stomatologiju,“ rekao je Kyle Vinig, saradnik na Wyss Institutu Harvard Univerziteta.

Call Now Button