Britanski i italijanski lekari uspeli su da specijalnom tehnikom presade arteriju koja hrani dušnik krvlju, na desetogodišnjem pacijentu koji je bolovao od retke bolesti dušnika, saopšteno je u Londonu. Tokom operacije koja je trajala devet sati u jednoj londonskoj bolinici, ekipa hirurga je presadila arteriju od donora, uz pomoć matičnih ćelija koštane srži pacijenta primaoca transplanta.

Lekari se nadaju da će u narednim mesecima matične ćelije početi da se pretvaraju u ćelije arterije dušnika, što će biti prvi put u istoriji regenerativne medicine.

Novi organ pacijent ne bi trebalo da odbaci, jer su ćelije uzete iz njegovog ćelijskog tkiva, naveli su lekari.

“Procedura je različita i mislimo da smo prešli važnu etapu”, rekao je britanski hirurg Martin Birčol.

“Prvi put se dešava da dete prima terapiju na bazi matičnih ćelija i to je najveća arterija koja je ikada zamenjena”, dodao je Birčol.

Stručnjak, koji je rekao da su potrebna dodatna klinička ispitivanja kako bi se pokazala validnost takve terapije, ocenio je da bi ta tehnika mogla da se koristi u presađivanju jednjaka i grla.

Pacijent, čije ime nije saopšteno, bolovao je od retke bolesti, stenoze dušnika, odnosno sužavanja arterije koja hrani dušnik krvlju, što izaziva, između ostalog, i veoma otežano disanje.

Call Now Button