Prva transplatacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika donora u Srbiji

U Institutu za majku i dete prvi put je urađena transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika donora iz svetskog registra javno-porodične banke.

U sobi broj pet u Roditeljskoj kući pri “Institutu za majku i dete” su i Spajdermen kao jedan od velikih heroja malih dečaka, ali i jednoipogodišnji superhrabri dečak koji se oporavlja posle važne intervencije.

I dalje je pod stalnim nadzorom lekara, i hematoonkologa i imunologa, ali za sada ide sve dobro. Matija boluje od retke genetske bolesti. Dijagnoza mu je postavljena u Institutu, gde dobija i neophodnu terapiju, a gde mu je nedavno urađena i transplantacija u cilju zaustavljanja napretka bolesti.

Matijina majka Marina Ignjatović kaže da se bolest manifestuje koštanim deformitetima, mentalnim zaostajanjem, uvećanim organima, uvećanom jetrom ili srcem. “Osmog decembra je urađena tarnsplantacija, i 12. januara mi smo napustili sterilni blok u dobrom stanju, i sada smo tu. Matija, za sada je odlično, krvna slika je u redu”, navodi Ignjatovićeva.

Načelnica Sterilnog bloka-transplantacija, “Instituta za majku i dete”, Dragana Vujić kaže da je za uspeh transplantacije mora da postoji određen broj mladih ćelija po kilogramu telesne mase primaoca. “Uzorak koji je Matija dobio je bio izuzetno dobrih karakteristika, jer on je dobio više nego dvostruko od onog minimuma koji je potreban za prihvatanje kalema”, objašnjava Vujićeva.

U “Institutu za majku i dete” prošle godine uradili su 24 transplantacije. Šesnaestoro pacijenata dobilo je neophodnu pomoć zahvaljujući davaocima, a osmoro su sebi sami bili donori. Od početka godine urađene su četiri transplantacije.

“Kod Matije, uzorak je dobijen iz svetskog registra, i praktično to je prva takva transplantacija u regionu, i prva transplantacija kod deteta obolelog od mukopolisaharidoze u regionu. Na taj način je transplantacioni tim ovladao svim tehnikama, i praktično sada radimo sve oblike transplantacije”, kaže Vujićeva.

Matične ćelije iz krvi pupčanika, koštane srži, ili periferne krvi koristi se u lečenju određenih oblika leukemije, bolesti limfnih žlezda, kod neuroblastoma – najmalignijeg tumora dečjeg doba. Pomažu i kod slabosti imunosistema i autoimunih bolesti, kod urođene malokrvnosti, slabosti koštane srži, određenih retkih bolesti.


Izvor: RTS.rs
Call Now Button