Kod ljudi se, kako se procenjuje, oko 60 novih genetskih mutacija prenese sa roditelja na njihovo dete, pokazali su rezultati kanadskog istraživanja.

To je, međutim, mnogo manje nego što se dosad smatralo kako bi se izračunao ritam razvoja ljudske vrste tokom generacija, objavila je francuska novinska agencija AFP.

Ljudski genom (skup gena) sadrži šest milijardi nukleotida, molekula koji su nosioci genetske informacije. Svaki roditelj prenese tri milijardi nukleotida svom detetu, a samo jedna od grešaka u “kopiranju” jednog od nukleotida može da dovede do genetske mutacije. Dosad se smatralo da roditelji unose u proseku oko 100 do 200 grešaka (genetskih mutacija) u svog potomka peko nukleotida koji su mu preneti, objasnio je Filip Avadala s Univerziteta u Montrealu (Kanada).

Avadala je jedan od glavnih autora istraživanja objavljenog u časopisu “Nejčer dženetiks” koje se odnosilo na oko 6.000 potencijalnih mutacija u okviru dve porodice sa po jednim detetom. To, međutim, znači i da je ljudska evolucija sporija nego što se mislilo, primetio je AFP.

Call Now Button