Naučnici ruskog Instituta matičnih ćelija su na bazi matičnih ćelija krvi pupčane vrpce usavšili preparat “hemacel” za borbu protiv teških bolesti jetre.

“Hemacel” bi mogao da pruži nadu u potpuno ozdravljenje stotinama hiljadama obolelih ljudi od hepatitisa, izjavio je generalni direktor instituta Artur Isajev.

Odluka o primeni preparata za lečenje može da bude doneta tek posle kliničkog testiranja,prenela je ruska novinska agencija Itar Tas s. Matične ćelije iz krvi pupčane vrpce se za sada koriste pri lečenju više od sto vrsta bolesti, uglavnom onkoloških, različitih tipova anemija i mnogih naslednih i autoimunih obolenja.

Stručnjaci ističu da je već u bliskoj budućnosti moguća primena matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce za lečenje obolenja nervnog sistema, infarkta miokarda i jetre.

U Rusiji danas nema objektivnih prepreka za sprovođenje kliničkih testiranja preperata na bazi matičnih ćelija krvi pupčane vrpce, smatra direktor Iasajev.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Aziji su već obavljene prve faze kliničkih testiranja matičnih preparata protiv hepatitsa kojima je potvrđena bezbednost matičnih ćelija krvi pupčane vrpce.

Call Now Button