Naučnici Univerziteta Kolumbija napravili srce od matičnih ćelija

Naučnici sa Univerziteta u Kolunbiji napravili su srčani mišić od matičnih ćelija, koji radi isto kao srčani mišić odraslog čoveka.

“Ovo otkriće nije samo fascinantan naučni poduhvat, već bi moglo da predstavlja revoluciju u medicini kakvu poznajemo“, rekla je vodeća autorka istraživanja prof. Gordana Vunjak-Novaković, koja je sa svojim timom uspela da napravi srčani mišić od matičnih ćelija.

 “Možete da proučavate bolesti, uticaj lekova i možete da prilagodite studiju tako da bude za određenog pacijenta”, kaže ona o projektu. “To može da bude sve jer napokon imate nešto što je tako blisko normalnom ljudskom srčanom mišiću, a može da se napravi od bilo čijih matičnih ćelija”.

Zahvaljujući ovom otkriću, naučnici sada mogu ovo tkivo da koriste kako bi razvili tačne modele ljudskog srca, koji dalje mogu da se koriste u sutdijama kompleksnih bolesti ili razvoja novih lekova. Postoji mogućnost da će to tkivo moći da se koristi i da se “popravi” tkivo oštećeno srčanim udarom, na primer, istakla je Vunjak-Novaković, i dodala da to za sada još uvek nije testirano.

Naučnici su inače i ranije uspevali da naprave srčani mišić od matičnih ćelija, ali je to bilo “nezrelo” odnosno nerazvijeno srce. Ovo je prvi put da su uspeli da imitiraju karakteristike srca odraslog čoveka, koje mora da radi znantno jače.

Izvor: Mondo

Call Now Button