Bolna kolena, koja zbog oštećenih i istanjenih hrskavica gotovo da i ne funkcionišu, nisu više doživotna muka. Stručnjaci Instituta za reumatologiju, pod vođstvom profesora Nemanje Damjanova, u februaru dovršavaju dvogodišnju studiju lečenja celularnim matriksom, trenutno najsavremenijom metodom na svetu, koja vraća kolenu pokretljivost i produžava mu vek.

Celularni matriks je smeša krvne plazne, trombocita i hijaluronske kiseline, koja se ubrizgava u koleno i vraća mu funkciju. Zahvaljujući ovoj metodi, dok je još bila u eksperimentalnoj fazi, Rafael Nadal je izlečio velike probleme s hrskavicama kolena i vratio se tenisu.

Iako nove metode lečenja obično razvijaju medicinske kuće najbogatijih država, studiju o celularnom matriksu međunarodne institucije poverile su beogradskom Institutu za reumatologiju, što je izuzetno priznanje. Kada u februaru 2018. završe ovaj projekat, srpski stručnjaci nastavljaju rad na još savremenijoj metodi, koja pri lečenju kolena kolena koristi i matične ćelije.

Jedna od najsavremenijih metoda za koleno, ako ne i najbolja, trenutno je celular matriks, gde kombinujemo plazmu obogaćenu trombocitima sa faktorima rasta i hijaluronsku kiselinu. Cilj je da se donekle regenerišu strukture kolena, zglob podmaže i omogući mu se bolja funkcija. Da bi koleno živelo, ono mora da se kreće, jer bez pokreta nema ni difuzije kojom se hrani. Mi mu omogućavamo pokret i produžavamo životni vek – kaže član lekarskog “drim tima” Instituta za reumatologiju mr. sci. med. dr Branko Barać, specijalista interne medicine i sertifikovani EULAR trener za muskuloloskeletni ultrazvuk.

Matične ćelije

Lekari Instituta za reumatologiju radiće studiju najsavremenije svetske terapije kolena primenom matičnih ćelija. – Ta terapija je već u upotrebi kod nas, a nameravamo da u kontrolisanim studijama dokažemo koja i kakva primena matičnih ćelija daje najbolje rezultate u terapiji hrskavice kolena. Tu je neophodan multidisciplinarni pristup, koji uključuje fizijatre, terapeute, ortopede jer nijedna povreda kolena nije ista i timski rad je izuzetno važan – kaže za “Novosti” dr Branko Barać.

Ultrazvuk se pokazao kao najbolji način dijagnostifikovanja problema s kolenima, koji ima veliki broj ljudi, osim aktivnih sportista, javlja se kod osoba srednjih godina. Dijagnoza je najčešće gonoartoroza ili gonoartritis kolena, dva naziva istog problema – oštećenje hrskavice. Prvi simptomi javljaju se prilikom svakodnevnih aktivnosti: bol tokom penjanja ili češće silaženja niz stepenice, prilikom čučnja, izlaska iz kola i kade, kod skidanja i obuvanja čarapa. Stručnjaci instituta za reumatologiju dijagnostifikuju oštećenja hrskavice jeftinim i široko dostupnim metodom.

Glavni “alat” nam je ultrazvuk jer na licu mesta vršimo procenu oštećenja hrskavice i drugih struktura kolena. Rendgenom ili magnetnom rezonancom dobija se statičan snimak, dok kod ultrazvuka menjamo položaje i sonde, kako kolena tako i pacijenta. Tako se najbolje procenjuje izliv u kolenu, kinetika pokreta kolena, tetiva i njena struktura, ligamenti i naravno hrskavica – ističe naš sagovornik.

Merenja tokom studije o primeni celularnog matriksa dokazala su da je moguć prirašataj hrskavice. Nije istog kvaliteta kao ona koju smo imali u 20 i 30 godina, ali nema više onog bolnog trenja kost o kost.

Celularni matriks nije čarobni štapić, ali je trenutno nešto najbliže njemu. Ova metoda je najuspešnija u populaciji 40 do 60 godina, ali smo je uspešno primenjivali i kod starijih pacijenata. Cilj je da se radni vek kolena produži do 75, 80 godina, a posle eventualno ugradi veštačko koleno. Proteze imaju vek trajanja i veoma je značajno da koleno duže traje kako se ljudi ne bi dva ili tri puta operisali – naglašava dr Barać.

Ortokin pomaže sportistima

Naši stručnjaci primenjuju i metodu ortokin, koja je slična celularnom matriksu na proizvodu sopstvene krvi, pri čemi se dobijaju i neki protivupalni faktori i regenerativna sposobnost. Ona se često koristi kod sportista za lečenje upale tetiva, skakačkih kolena, oštećenja različitih struktura rotatorne manžetne ramena, ahilovih tetiva.

Izvor: novosti.rs

Call Now Button