Prof. dr Dušan Marić je pionir u lečenju matičnim ćelijama u ortopediji u Srbiji, a regenerativnom medicinom bavi se već šestu godinu. Šta sve mogu matične ćelije u modernom dobu i za kakve se sve terapije koriste danas, te koliko je korisno čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika, dr Marić objašnjava za portal Bebac.

 

Ortopedija

– Matične ćelije prepoznao sam kao veliki potencijal u medicini, a u inostranstvu sam se edukovao o njima i njihovoj primeni.  Međutim, ja i moj tim ne lečimo isključivo matičnim ćelijama nego i raznim derivatima krvne plazme, sve zavisi od stanja i bolesti pacijenta. Matičnim ćelijama primarno se bavimo u ortopediji, a najčešće lečimo povrede mišića, tetiva, ligamenata, kosti, hronična preopterećenja skeleta i hrskavice koja je najteža za lečenje – priča dr Marić, dodavši da su im jedna od najčešćih pacijenata povređeni sportisti.

Međutim, iako primarno radi ortopedske procedure, dr Marić matične ćelije koristi i za druge intervencije, kao što su vantelesna oplodnja ili moderna zamena za plastičnu hirurgiju.

DrMaric (1)


Oštećenje kičmene moždine i cerebralna paraliza 

Prof. dr Dušan Marić zaslužan je za prvu operaciju u Srbiji, kojom se detetu paraplegičaru oštećena kičmena moždina tretirala transferom matičnih ćelija. Operacija je obavljena u decembru 2015. godine, a ta besplatna operacija prva je u okviru humanitarnog pilot projekta tokom koje će tim doktora Marića u narednom periodu regenerativnom medicinom pomagati pacijentima obolelim od cerebralne paralize ili oštećenja kostiju.

Doktor Dušan Marić rekao je da je cilj projekta da pomogne ljudima koji do pomoći ne mogu da dođu usled nedostatka novčanih sredstava i da će operacije raditi besplatno “bez ikakvih interesa i uslovljavanja”.


Hronične rane

Matične ćelije su efikasne i u terapiji za hronične rane, koje ne mogu da zarastu iz raznih razloga. Svejedno da li je u pitanju dekubitis ili rane kod dijabetičara, terapija matičnim ćelijama u lečenju hroničnih rana, danas je veoma uspešna.

Plastična hirurgija

Dr Marić navodi da se matične ćelije koriste i u plastičnoj hirurgiji, najčešće kod saniranja opekotina, dok u estetskoj hirurgiji matičnim ćelijama rade fejslifting, zatezanje kože na rukama ili vratu, a radi se i augmentacija dojki.

– Ovaj postupak je sve više popularan jer za razliku od silikona, nije invazivan, nema anestezije, a izbegnuta je i prisutnost stranog predmeta u telu žene. Radi se tako što se kroz pupak ubacuje sonda preko koje se ubrizgavaju matične ćelije iz prethodno izolovanog masnog tkiva. U urologiji se matičnim ćelijama radi elongacija penisa, a rešava se i problem erektivne disfunkcije – navodi dr Marić.

Anti-aging

Matičnim ćelijama danas mogu da se leče i bolesti modernog doba: stres, menadžerske bolesti i takozvani “burnout sindrom”, odnosno sagorevanje na poslu.

– Matičnim ćelijama danas ljudi mogu da aktiviraju svoj pun radni psihofizički potencijal. Anti-aging je terapija usporavanja procesa starenja, pomaže unapređenje ukupnog fizičkog stanja, u cilju smanjenja zamora,  poboljšanju hoda i držanja, kao i radne sposobnosti. Unapređuje se mentalna sposobnost, što dovodi do ubrzavanja procesa donošenja odluka i obnove kratkoročne memorije, a postiže se i emocionalna ravnoteža. Na ovu terapiju najčešće se odlučuju direktori i top menadžeri, koji osećaju konstantan pritisak velike odgovornosti, brzog donošenja ključnih odluka za kratko vreme, kao i paralelno praćenje i vođenje višeslojnih poslova – priča dr Marić, napomenuviši da se rezultati vidljivi već posle nekoliko terapija.

Matične ćelije iz krvi pupčanika

Za čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika dr Marić kaže da može biti korisno za roditelje iz više razloga.

– Matične ćelije iz krvi pupčanika mogu da pomognu pacijentima u budućnosti, pogotovo kada se tehnološkim dostignućima upotreba matičnih ćelija u medicini dovede do savršenstva. A na pragu toga smo. Za sada, matične ćelije iz krvi pupčanika mogu da leče nekoliko desetina bolesti, prevashodno hematološke – zaključuje dr Marić.

Izvor: Bebac.com

Call Now Button