Bol u leđima može se javiti zbog mnogih razloga, a jedan je degeneracija intervertebralnog diska, što znači da se diskovi locirani između pršljenova s godinama slamaju.

Kako se njihova sposobnost normalnog funkcionisanja smanjuje, oni gube svoju ulogu “amortizacije” udaraca i suše se. Kada su leđa pod povećanim stresom, ovaj problem može voditi osećanju bola.

“Veruje se kako hrskavica nema nikakvu ili vrlo malu sposobnost zalečenja, a znanje o podeli ćelija u intervertebralnim diskovima je ograničeno”, tvrdi dr. Helena Barreto-Henriksson iz Instituta kliničkih nauka i Instituta biomedicine Akademije Sahlgrenska. Njen tim smatra kako korištenje matičnih ćelija može biti dobra alternativa hirurškoj metodi lečenja bola u leđima zbog ovog problema.

Švedski stručnjaci opisuju mogućnost uticanja na disk putem transplantacije ćelija. Prilikom operacija uklanjanja diska, ustanovili su područja u periferiji diska u kojima ćelije imaju svojstva slična matičnim ćelijama. Ćelije verovatno doprinose rastu novih ćelija i disku pružaju određeni kapacitet samoizlječenja.

Istraživači su proučili mogućnost transplantacije ćelija diska ubrizgavanjem matičnih ćelija u oštećene diskove životinjskih modela.

“Skeniranje magnetnom rezonancom je pokazalo kako su transplantirane matične ćelije preživele, razvile se u ćelije koje su imale funkciju sličnu onoj ćeliji diska i bio je prisutan određeni stepen zalečenja diska”, objasnila je dr. Barreto-Henriksson.

Prednosti ovakve metode lečenja su što je jednostavnija i manje ozbiljna za pacijenta.

30.11.2010.
Izvor: Ordinacija.hr

Call Now Button