Sedmogodišnji Isak Brahus iz Omahe boluje od teške i retke bolesti za koju su naučnici saznali da postoji tek prošle godine i nazvali je CANDEL sindrom. Da bi se njegovo stanje poboljšalo biće podvrgnut transplantaciji matičnih ćelija.

Isak je upućen na Nacionalni institut za zdravlje u Bethesdu (Merilend) gde će postati prvi zvanični pacijent sa tom bolešću koji će biti podvrgnut transplantaciji matičnih ćelija, objavio je Omaha Vorld Herald (Omaha World-Herald).

– Isak je jedan od devet slučajeva koji su do sada opisani u medicinskoj literaturi – rekao je dr Adam Rajnhart, pedijatrijski reumatolog u bolnici za decu i Medicinskom centru u Omahi, koji je lečio Isaka prethodne tri godine.

Dr Rajnhart već leči jednog dečaka od iste bolesti, ali je Isakov slučaj mnogo ozbiljniji, jer njegov organizam ne toleriše lekove koji su u ranijim slučajevima pomagali. Zbog toga je i doneta odluka da se ide na transplantaciju matičnih ćelija koje su uzete iz krvi donora, te se lekari nadaju da će ta intervencija stabilizovati Isakovo stanje sve dok se ne razviju lekovi kojima će CANDEL sindrom moći uspešno da se tretira.

– Ima mnogo toga što ne znamo, ali kod Isaka transplantacija matičnih ćelija će biti izuzetno važna – naglasio je dr Rajnhart.

CANDEL sindrom je autoinflamatorna bolest koja tera imuni sistem da napada tkivo sopstvenog tela. Simptomi bolesti su česte groznice, osip i bolovi u zglobovima slične artritisu, a mogu se pojaviti vrlo brzo po rođenju.

Isakovi vršnjaci, koji su sa njim išli u osnovnu školu u Sanset Hilu, sakupili su oko 3.500 dolara kako bi pomogli svom drugu i njegovoj porodici da pokrije troškove hirurške intervencije i smeštaja u bolnici. Brahusova porodica će morati da ostane u Vašingtonu oko pet meseci, odnosno onoliko koliko traje tretman.
Izvor: foxnews.com

Call Now Button