NOVI SAD – U Kliničkom centru Vojvodine uspešno je obavljeno trideset transplantacija matičnih ćelija srodnog davaoca. Zavod za transfuziju krvi u Beogradu počeo je sa formiranjem registra i na taj način pridružićemo se Evropi gde danas ima više od petnaest miliona registrovanih davalaca.

Matične ćelije su osnovne ćelije iz kojih tokom embrionalnog razvoja nastaju sve vrste ćelija. Nalaze se u koštanoj srži i krvi odraslih osoba, a ima ih i u krvi pupčane vrpce.

Zahvaljujući tom genetskom materijalu danas je moguće izlečiti više od 75 bolesti kao što su maligna oboljenja, bolesti krvi i poremećaji imuniteta.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine dobila je odobrenje Ministarstva zdravlja da omogući porodiljama uzimanje matičnih ćelija iz pupčanika.

Matične ćelije iz pupčanika čuvaju se za sada u inostranstvu. Taj genetski materijal se u slučaju potrebe odmrzava, zatim se podstiče na deobu i “usmerava” u pravcu ćelija organa koji je oboleo. Tako se, na primer, mogu dobiti ćelije srčanog mišića, kao i ćelije krvi.

Izvor: RTV

Call Now Button