Studenti sa Džon Hopkins Univerziteta izmislili su sistem koji značajno povećava broj matičnih ćelija prikupljenik iz krvi pupčanika novorođenčeta i placente, kako bi se što više bolesnika sa leukemijom, limfomom i drugim krvnim poremećajima mogli lečiti ovim vrednim ćelijama.

Protottip je još uvek u fazi ispitivanja, ali prvi rezultati su zaista obećavajući. Studenti pronalazači su dobili privremeni patent koji obuhvata tehnologiju i ima formiranu kompaniju, TheraCord LLC, za dalji razvoj tehnologije, koja bi se jednog dana koristila u bolnicama. Studenti kažu da je potreba za ovim sistemom više nego očigledna.

“Krv koja se prikuplja iz pupčanika nakon rođenja bebe, je izvor matičnih ćelija koji je najviše održiv, ali se u više od 90 % slučajeva ne sakuplja i baca”, napisali su članovi tima u svojoj prezentaciji projekta na nedavno održanom danu posvećenom biomedicinskom inženjerskom dizajnu.

Određeni broj porodica čuva krv iz pupčanika deteta u privatnim bankama ukoliko im u budućnosti budu potrebne matične ćelije za lečenje. Međutim ukoliko roditelji ne izaberu opciju čuvanja u privatnoj banci, dragocena krv iz pupčanika se nažalost baca.

Ovi mladi pronalazači koji su svoj izum nazvali CBx System i za koji tvrde da je lak za korišćenje i da koristi mehaničku silu i hemijski rastvor da pomogne da se odvoji i ispere više matičnih ćelija iz krvi pupčanika i posteljice.

Call Now Button