Stotine hiljada ljudi trenutno čeka na presađivanje srca, ali kako je donora sve manje, mnogi pacijenti neće dočekati transplantaciju. Uzgajanje srca u laboratorijama postalo je jedan od osnovnih zadataka medicinske zajednice. Studija objavljena u časopisu “Circulation Research” napravila je jedan značajan korak ka ostvarenju tog zadatka – tim istraživača uspešno je uzgojio funkcionalno ljudsko srce koristeći matične ćelije.

Tim naučnika sa opšte bolnice Masačusetsa i Medicinske škole Harvard primenio je koncept 3D štampanog srca, za koji je u prethodnom istraživanju korišćen biološki materijal. Ovog puta koncept je primenjen korišćenjem matičnih ćelija.

Osnovni problem kod transplatacije srca, osim malog broja donora, jeste bojazan da će primalac organa odbaciti srce. Imuni sistem na strano tkivo reaguje kao na pretnju, pa će ga napadati i pokušati da ga uništi. Jedini način da se ovo zaustavi jesu lekovi koji guše imuni sistem, što uspeva samo u određenim slučajevima.

Za ovu studiju 73 ljudska srca su smatrana neodgovarajućim za transplataciju, pa su pažljivo ubačeni u rastvor koji je trebalo da ih oslobodi svih ćelija koje bi izazvale imuni sistem. Opstao je samo središnji deo srca sa svojom složenom strukturom i krvnim sudovima, koji je poslužio kao osnova za nove srčane ćelije.

Pluripotentne matične ćelije imaju sposobnost da se pretvore u bilo koju vrstu ćelija na telu, uključujući kosti, nereve, pa čak i mišiće. One su navedene da postanu ćelije srca, nakon čega su uzgajane u laboratoriji. Posle dve nedelje dobijena su nezrela, ali kompleksno struktuirana srca. Tim ih izložio elektiricitetu i srca su zaista počela da kucaju.

Izvor: Blic
Call Now Button