Čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika predstavlja dugoročnu investiciju za budućnost svakog deteta. Zbog toga je na vama roditeljima da odluku o čuvanju matičnih ćelija poverite kući koja vam može pružiti najbolje uslove, kvalitet i osiguranje. Ovih deset stavki vam može pomoći:

1. Posvetite vreme traženju dostupnih informacija o čuvanju matičnih ćelija

Ako čitate ovaj tekst, pretpostavljamo da već razmišljate da sačuvate matične ćelije iz pupčanika vaše bebe. Ovo može biti jedna od najvažnijih odluka gde biste uz čuvanje matičnih ćelija bebi obezbedili njen najdragoceniji ulog za zdravlje u budućnosti. Zbog toga je važno da najpre odaberete kuću koja je najsigurnija i najstabilnija. 

2. Detaljno istražite koje su opcije čuvanja matičnih ćelija u Srbiji i inostranstvu

Pošto u Srbiji ne postoji ni javna ni privatna banka za čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika, sve kuće koje rade u Srbiji čuvaju matične ćelije u inostranstvu. Važno je da znate da sve zemlje ne primenjuju jednake standarde u čuvanju matičnih ćelija. Viši standard znači bezbednije i bolje čuvanje matičnih ćelija.

3. Budite uporni i pripremite pitanja unapred

Potencijal lečenja uz pomoć matičnih ćelija iz pupčanika se povećava iz dana u dan. Već sada se leči preko 80 različitih bolesti. Ako ste u mogućnosti zakažite sastanak sa predstavnicima kuća za čuvanje i iskoristite i tu priliku da saznate sve što vas zanima o čuvanju i upotrebi matičnih ćelija iz pupčanika vaše bebe.

Couple in consultation at IVF clinic

4. Proverite sve mogućnosti banke pri čuvanju matičnih ćelija

Pojedine banke matičnih ćelija imaju iskustva i oko pripreme matičnih ćelija za transplantaciju, odnosno nisu samo skladište za odlaganje ćelija nego su i klinički centri. Biomedicinski centri koji rade i kao banke će matične ćelije skladištiti po daleko višim i rigoroznijim standardima.

5. Proverite na koji način banka osigurava matične ćelije od bankrotstva

Dobro se raspitajte da li kuća nudi zaštitu od bankrotstva i kakvo rešenje ima za takav ishod. Pojedine banke su se pobrinule da čuvanje matičnih ćelija ima čak i dvostruku zaštitu od bankrotstva.

6. Raspitajte se o standardima kvaliteta koje pojedine banke ispunjavaju

Obrada matičnih ćelija i njihova priprema za skladištenje je složen proces i zahteva visoke standarde. Pored obaveznih sertifikata i dozvola, raspitajte se da li banka poseduje JACIE (Joint Accreditation Committee ISH-EBMT) američku akreditaciju za najbolju tehnologiju čuvanja matičnih ćelija. Dozvola ove medicinske profesionalne organizacije je zlatni standard za kontrolu kvaliteta terapije matičnim ćelijama.

S obzirom na to da se odnosi pre svega na kvalitet pripreme za transplantaciju, ova licenca izdaje se samo onim biomedicinskim centrima i bolnicama koje ispunjavaju visoke standarde, dok banke matičnih ćelija ne mogu da ih dobiju. Ako banka ili biomedicinski centar nema JACIE standard, sve više centara za transplantaciju ne prihvata matične ćelije iz takve ustanove.

Najveći svetski registar matičnih ćelija, američki, dostavlja matične ćelije samo onim transplantacionim centrima koji su JACIE sertifikovani, a ovu praksu sve češće počinju da primenjuju i ostali svetski transplantacioni centri.

Šta to znači za Vas?

To znači da sačuvane matične ćelije Vaše bebe, ako ikada zatrebaju, transplantacioni centri će ih prihvatiti samo ukoliko su sačuvane pod JACIE akreditacijom.

 

7. Obavezno se raspitajte i o sigurnosti u poslovanju jer su neke kuće proglašene za najstabilnije u regionu

Proverite u APR-u podatke o zastupniku ili predstavništvu banke u Srbiji za koje smatrate da su pogodni za vas. Vrlo je važno da su banke koje se bave čuvanjem matičnih ćelija poslovno stabilne. To možete saznati na sajtovima firmi koje proveravaju stabilnost i izvrsnost u poslovanju jedne kompanije. Bisnode je fima koja ima najveći registar privrednih subjekata u Srbiji i dodeljuje tzv. AAA bonitetne sertifikate.

8. Kada saznate cenu pitajte i kada plaćate uslugu

Cena čuvanja matičnih ćelija može da bude presudna kod odabira banke. Obavezno se raspitajte kada na red dolazi plaćanje.
1. Da li se usluga plaća po potpisivanju ugovora ili po dobijanju seta, Ili tek nakon što se cela procedura završi i vi dobijete potvrdu da su matične ćelije uskladištene
2. I naravno, obavezno pitajte da li postoje skriveni troškovi!
3. Uzmite u obzir i to da pojedine banke naplaćuju dodatne analize na uzorku matičnih ćelija i analize krvi majke.
4. Obavezno se raspitajte i kakve su Vaše obaveze ukolike se matične ćelije ne mogu sačuvati!
 5. Proverite ko plaća taksu za izvor krvi i da li  kuća koja čuva matične ćelije to plaća umesto vas.

9. Raspitajte se o samoj proceduri uzimanja matičnih ćelija na porođaju

Uzimanje matičnih ćelija na porođaju je bezbolna i jednostavna procedura koju obavlja lekar. Svi lekari su za to obučeni. Kada se porođaj završi i lekar prikupi matične ćelije iz pupčanika, one se u najkraćem roku transportuju do laboratorije u kojoj će biti krioprezervirane. Važno je da matične ćelije što pre stignu do banke, kako bi se sačuvao njihov kvalitet i vitalnost.

10. Pitajte i za Sadržaj sertifikata o uspešnom čuvanju

Nakon uspešnog lagerovanja matičnih ćelija, roditelji od banke dobijaju sertifikat. Pojedine banke izdaju sertifikat u kojem je samo navedeno pod kojim je brojem uzorak zaveden, te na taj način ne znate da li su matične ćelije vašeg deteta dovoljno vitalne ili ne, kao ni to da li je uzorak možda inficiran.
Banke matičnih ćelija koje imaju najviše standarde kvaliteta izdaju sertifikat sa svim detaljima u vezi sa uzorkom krvi iz pupčane vrpce.
Izvor:Bebac.com
Call Now Button