Poseban metod lečenja hrskavice, stanja nakon povrede kičmene moždine i cerebralne paralize prikazani su na Simpozijumu regenerativne medicine u ortopediji, održanom proteklog vikenda u Novom Sadu. Domaći stručnjaci su pred naučnicima iz inostranstva izveli uživo dve operacije, u kojima se primenili specifičan metod stimulacije sopstvenih matičnih ćelija koje obnavljaju teško oštećenu hrskavicu, iznutra, bez invazivnih postupaka.

– U pitanju su teške i ozbiljne operativne procedure kod mlađih ljudi, kojima je zbog povreda oštećena hrskavica zbog čega se izuzetno teško kreću. Čitava procedura, sa našim protokolima, tehničkim i hirurškim znanjem naših stručnjaka, snimala se kamerama i sve se pratilo uživo sa video-bima. Operacije su prošle uspešno i neposredan postoperativni period je uredan, a oštećena struktura hrskavice oporavljena je bez invazivnih postupaka, što će pacijentima uskoro omogućiti povratak normalnom kvalitetu života – izjavio je hirurg i pionir u lečenju matičnim ćelijama u Srbiji prof. dr Dušan Marić.

Operacija je obavljena u Bolnici Global Care Surgery u Novom Sadu dok su putem video linka polaznici simpozijuma uživo pratili u hotelu Prezident. Obe operacije je izveo operativni tim prof.dr Dušana Marića, na čelu sa dr Vasom Kecojevićem i prof.dr Draganom Savićem.

operacija maticne celije novi sad

Sam zahvat, u proseku traje oko 45 minuta, a bazira se na artroskopiji, koja se i inače izvodi u ortopedskim ustanovama. Specifičnost novog pristupa je u tome što se matične ćelije stimulišu da obnove hrskavicu. Uvodi se mikrokamera u koleno, ono se pregleda iznutra i na mestu oštećenja primenjuje se stimulacija.

– Na Simpozijumu, koji je prevazišao okvire Srbije u svakom pogledu, bilo je više od 120 gostiju, većinom iz inostranstva. Prikazana su savremena dostignuća iz Evrope i iz sveta, kao i naša dostignuća i skromno mogu da zaključim da ne zaostajemo za svetom i smatram da se približavamo vrlo brzo jednom visokom standardu lečenja u oblasti regenerativne ortopedije. Smatram da je ovim simpozijumom postavljen čvrst temelj za razvoj regenerativne ortopedije u našim krajevima, u kojim već postoji odlična osnova jer se sve veći broj kolega usavrašava upravo u ovoj oblasti – zaključio je profesor Marić.

Call Now Button