Apgar skor je metod za procenu vitalnosti novorođenčeta neposredno nakon porođaja. Nastao je davne 1952. godine i nosi naziv upravo po svom tvorcu dr Virdžiniji Apgar.

Osnovni cilj procene je provera adaptacije bebe na prvu fizičku odvojenost od majke i prihvatanje nove sredine u kojoj se našla. Odmah po rođenju, bebina pluća pune se vazduhom, u krvi bebe dešavaju se velike promene, bebin organizam samostalno reguliše telesnu temperaturu, nivo šećera u krvi i sve ostalo potrebno za samostalan život. Procena Apgar skorom pruža brzu i neophodnu informaciju osoblju u porođajnoj sali o potrebi da se novorođenčetu pomogne u ovim novim izazovima na koje je naišlo.

Smatra se da 8 – 10% beba zahteva dodatnu podršku po rođenju, a potrebu za tim dobijaju upravo procenom vodeći se parametrima Apgar skora.

Apgar skor – parametri i ocenjivanje

Parametri koji se ocenjuju da bi se dobio ukupan rezultat Apgar skora su:

 • Srčani otkucaji
 • Plač i respiracije
 • Tonus mišića
 • Reakcija na nadražaj
 • Boja kože

Svaki od navedenih parametara se ocenjuje sa 0, 1 ili 2 boda, zatim se svi dobijeni bodovi saberu i dobija se ukupna procena. Prvo ocenjivanje sledi odmah po rođenju bebe, a drugo nakon 5 minuta i rezultat bude predstavljen kao ocena po rođenju / ocena nakon pet minuta (na primer 9/10). Ukoliko se nakon prve ili druge procene primeni neka od neophodnih intervencija u cilju poboljšanja bebinog stanja, procena Apgar skorom ponoviće se nakon 10 pa 20 minuta od rođenja i kasnije ukoliko je potrebno.

Ocene 8, 9 i 10: znak da je beba u dobrom zdravstvenom stanju i da joj je potrebno rutinsko zbrinjavanje u porođajnoj sali

Ocene 5, 6 i 7: znak lošijeg stanja novorođenčeta i potrebe da mu se pruži pomoć

Ocene 4 i niže: znak da beba zahteva intenzivan nadzor i pomoć

Psihomotorni razvoj beba koje su na rođenju imale vrlo nizak Apgar skor (ispod 5) moraju se pratiti duži vremenski period.

Pokazatelj stanja, a ne i uzroka eventualnih problema

Apgar skor ukazuje na trenutno stanje novorođenčeta, al ne i na uzrok lošije ocene bebe. Različiti su faktori koji doprinose da zdravstveno stanje bebe neposredno po rođenju ne bude povoljno. Neke od njih su:

 • Porođaja trauma
 • Primena različitih lekova tokom porođaja
 • Infekcije
 • Krvarenja tokom trudnoće
 • Nezrelost deteta
 • Urođene anomalije bebe

Koja su ograničenja ovog metoda?

Subjektivnost pri ocenjivanju i neprilagođenost prevremeno rođenoj deci.

Istraživanja rađena na ovu temu potvrdila su da je procena Apgar skorom veoma subjektivan metod, pa čak i u onim aspektima za koje se to ne može pretpostaviti, poput broja otkucaja bebinog srca. Ipak, Apgar skor je u praksi i dalje veoma prisutan uprkos pojavi preciznijih metoda poput gasne analize iz pupčanika, određivanja koncentracije kiseonika u krvi pulsnom oksimetrijom, patohistološkog pregleda posteljice i slično).

Rođenje bebe – jedinstvena prilika za čuvanje matičnih ćelija

Dok traje procena bebinog stanja Apgar skorom, trenuci odmah nakon rođenja koriste se i da se sačuvaju neprocenjivo vredne matične ćelije iz bebinog pupčanika. Ova procedura je bezbolna i kratka, a čuvanjem matičnih ćelija ulažete u budućnost svoje bebe i drugih članova porodice na najbolji mogući način.

Call Now Button