Šta je prevremen porođaj?

Bebe rođene nakon punih 37.nedelja trudniće su smatraju se bebama rođenim u terminu, “na vreme”, dok se svi porođaji pre ove nedelje smatraju prevremenim, a bebe rođene pre 37. nedelje prevremeno rođenim.

Oko 10% beba rodi se pre 37. nedelje gestacije, a oko 1% pre 32. nedelje.

Izazvani i spontani prevremeni porođaji

Broj izazvanih prevremenih porođaja je značajno manji od spontanih, a radi se u situacijama kada lekar proceni da je vaše ili zdravlje bebe u stomaku iz bilo kog razloga ugroženo. Primeri za takve situacije su teži oblici preeklampsije, unutarmaterični zastoj rasta ploda i slično. Veći deo prevremenih porođaja počinje na spontan način, prsnućem vodenjaka i javljanjem kontrakcija. Osim toga, do prevremenog porođaja može doći i u slučaju cervikalne inkompetencije koja predstavlja spontano skraćenje i otvaranje grlića materice bez pojave kontrakcija.

Dakle, u većini slučajeva prevremen porođaj počinje na isti način kao i porođaj u terminu, te ukoliko primetite neki od znakova, obavezno se morate javiti u porodilište da bi se donela odluka o daljim koracima. Ukoliko do znakova početka porođaja dođe pre 34. nedelje trudnoće, lekar će vas uputiti na ustanovu koja ima mogućnost zbrinjavanja prevremeno rođenih beba. Za terapiju ćete dobiti kortikosteroide, i potencijalno lekove za zaustavljanje materičnih kontrakcije, antibiotike i drugu terapiju koja bude potrebna.

Jedino u slučaju veoma prevremenog porođaja (pre 30. nedelje) znaci da porođaj počinje biće drugačiji, a manifestovaće se kao bol u donjem delu stomaka ili leđa.

prevremeni porodjaj
Foto: Freepik

Kako da prepoznate znake prevremenog porođaja?

Iako se neki od simptoma prevremenog porođaja javljaju i tokom trajanja uredne trudnoće, najbolje bi bilo da se javite svom lekaru kako biste eliminisali mogućnost da je prevremen porođaj počeo.

Najčešći simptomi prevremenog porođaja:

 • pojačana vaginalna sekrecija, bilo da je sluzava ili krvava (čak i blago prebojen sekret crveno može biti značajan)
 • vaginalno krvarenje, bilo da je samo tačkasto ili obilnije
 • bol u donjem delu trbuha ili postojanje redovnih kontrakcija (više od 4 za sat vremena)
 • osećaj da vas beba pritiska na dole
 • bol u krstima

Koji su mogući uzroci prevremenog porođaja?

Iako se dešava da ostane nepoznato zašto je došlo do prevremenog porođaja, postoje faktori koji značajno utiču na njegovo pojavljivanje:

Infekcije genitalnog trakta

Bakterijske vaginoze, hlamidijalna infekcija, trihomonas i druge infekcije mogu povećati rizik od prevremenog porođaja. Zbog toga je jako važno da tokom trudnoće kontrolišete briseve i koristite adekvatnu terapiju po potrebi.

Placenta praevia

Prednjačeća posteljica (placentna previa) javlja se kada je posteljica tako postaljena da delimično ili u potpunosti zatvara izlaz iz materice. Ukoliko se takva posteljice pre vremena odlubi neophodno je uraditi hitan porođaj.

Cervikalna inkompetencija

Spontano skraćivanje i otvaranje grlića materice bez pojave kontrakcija naziva se cervikalna inkompetencija i može biti jedan od uzroka prevremenog porođaja.

Prevelika materica

Ukoliko postoji prevelika količina plodove vode može se desiti da se materica rastegne više nego što može da “podnese” i da to za posledicu ima kontrakcije jer dolazi do stanja u kom materica pokušava da se izbori sa novonastalnom situacijom.

Druga stanja/bolesti trudnice

Dijabetes, anemije, astma, sistemski lupus, hronične bolesti jetre samo su neki od zdravstvih problema koji direktno mogu uticati na to da se porođaj desi pre nego što je poželjno.

prevremeni porodjaj
Foto: Freepik

Riziko faktori za prevremeni porođaj

Ukoliko imate neki od riziko faktora za preveremeni porođaj, to ne znači nužno da će se vaša beba roditi pre vremena, ali svakako znači da zbog tog rizika treba da budete oprezniji.

Ovo su najčešći riziko faktori za prevremen porođaj:

 • Ako ste već imali prevremeni porođaj
 • Ako nosite blizance ili trojke
 • Ako ste mlađi od 17 ili stariji od 35 godina
 • Ako ste neuhranjeni
 • Ako ste duže krvarili vaginalno (duže od tri meseca)
 • Ako ste se porodili pre godinu dana

Koje su posledice prevremenog porođaja za bebu?

Što je beba ranije rođena, to je rizik od posledica po njeno zdravlje veći. Uopšteno, prevremeno rođene bebe su još uvek nezrele, posebno što se tiče pluća i mozga, i zato je veoma važno da se nalaze u ustanovi koja na adekvatan način brine o njima i pomaže im u razvoju. Nakon porođaja posle 34. nedelje trudnoće smatra se da postoji velika šansa da beba bude potpuno zdrava i bez posledica.

Mislite na vaše i zdravlje vaše bebe na vreme

Porođaj je jedinstven trenutak za svaku majku, ali i sjajna prilika da zdravlje vaše bebe na vreme osigurate. Sačuvajte matične ćelije iz pupčanika vaše bebe i time uložite u zdravlje i budućnost vaše porodice.

Call Now Button