Ljudi oboleli od leukemije imaju veće izglede da prežive ako im se presade matične ćelije, pokazalo istraživanje naučnika iz Bostona. Hemoterapija kod nekih pacijenata nije dovoljna, već je treba kombinovati sa transplantacijom doniranih matičnih ćelija.
Hematolozi tvrde da oboleli od leukemije mogu značajno da poprave svoje izglede da prežive, ako im se presade matične ćelije. Dve nedelje Rendal Bernam je mislio da ima grip. Zapravo, bio je to jedan od tipova smrtonosne leukemije.

“Kada mi je postavljena dijagnoza, bio sam toliko bolestan da zapravo nisam u potpunosti ni shvatao šta se događa. Posle su mi rekli da me je od fatalnog ishoda delilo svega nekoliko dana”, seća se Bernam.

Bernamu je postavljena dijagnoza akutne meloidne leukemije – kancera krvi i koštane srži koji se širi tako brzo da, ako pacijent ne primi terapiju, ostaje mu svega nekoliko meseci života. Hemoterapija se koristi da bi se kod pacijenta izazvalo povlačenje bolesti.

“Drugim rečima, koštana srž i krv su vraćeni na pređašnje normalno stanje”, izjavio je “Glasu Amerike” doktor Džon Koret iz Instituta za rak u Bostonu i dodao da “hemoterapija ne ubije sve ćelije raka”.

Kod nekih pacijenata, rak se vrati posle lečenja. Koret navodi da jednostavan test hromozoma pokazuje da li pacijent ima znatne, osrednje ili male šanse da mu se vrati akutna leukemija.

Za one koji imaju povoljnu prognozu, sama hemoterapija može biti dovoljna. Međutim, za pacijente sa slabim izgledima, hemoterapija kombinovana sa transplantacijom doniranih matičnih ćelija obično je standardni tretman.

“Ipak, ne postoji potpuna saglasnost među lekarima oko toga kako tretirati srednju grupu pacijenata koja ima 50 odsto šansi za oporavak”, ukazuje doktor Koret.

“Kada je reč o pitanjima pacijenata sa srednjim stepenom rizika, čak su i eksperti bili zbunjeni i nisu znali šta da rade”, rekao je dr Koret.

Američki doktor i drugi istraživači analizirali su podatke iz dvadesetak istraživanja. Oni su primetili da su zdrave matične ćelije od odgovarajućeg davaoca pomogle da se poveća broj preživelih pacijenata koji su imali srednji stepen rizika.

Rendal Bernam je našao odgovarajućeg davaoca.

“Imam sestru koja mi je savršeno odgovarala kao davalac. Zatim, imam i brata i drugu sestru sa sitnim odstupanjima pa su doktori odlučili da za transplantaciju uzmu sestru koja je savršeno odgovarala, tako da mi je ona prva dala matične ćelije”, naglasio je Bernam.

Bernamova bolest je u povlačenju već dve godine pošto je dobio transplantaciju, čime je lečenje leukemije mod njega gotovo završeno. Doktor Koret kaže da studija može jasno da ukaže na način tretiranja pacijenata sa srednjim stepenom rizika. Postoje rizici koji se povezuju sa procedurom transplantacije.

Bernam je ipak oprezan pošto je podložniji infekcijama i drugim neželjenim pratiocima lečenja. Ali doktor Koret zaključuje da dobre strane lečenja odnose prevagu nad rizicima.

Izvor: RTS

Call Now Button