Šta je neuroblastom?

Neuroblastom je maligno oboljenje koje nastaje kada ćelije raka u telu počnu nekontrolisano da rastu u nervnom tkivu nadbubrežne žlezde i istisnu normalne ćelije. Ovo oboljenje naziva još i Tumor nadbubrežne žlezde.

Postoje dve nadbubrežne žlezde, po jedna na vrhu svakog bubrega. Nadbubrežne žlezde su veoma značajne za normalno funkcionisanje ljudskog organizma, jer proizvode važne hormone koji kontrolišu otkucaje srca, krvni pritisak, šećer u krvi i način na koji telo reaguje na stres.

Neuroblastom se može javiti i u nervnim strukturama vrata, grudnog koša ili kičmene moždine.

Sam termin ‘’neuro’’ odnosi se na živce, dok se ‘’blastom’’ odnosi na rak koji utiče na nezrele ili razvijajuće ćelije.

Kada se neuroblastom najčešće javlja?

Kod većine obolelih javlja se u ranom detinjstvu, obično kod dece mlađe od 5 godina.

Neuroblastom najčešće počinje u veoma ranim formama nervnih ćelija, najčešće u embrionu ili fetusu. U retkim slučajevima, neuroblastom se može naći pre rođenja, ultrazvukom fetusa, ali se obično otkriva kasnije, kada je tumor napredovao i uzrokuje simptome.

Neke neuroblastome brzo rastu i šire se, dok druge rastu sporo. Ponekad, kod veoma male dece, ćelije raka umiru bez razloga i tumor odlazi sam od sebe. U drugim slučajevima to nažalost nije tako.

U vreme kada se neuroblastom dijagnostikuje, rak je obično već metastazirao, najčešće na limfne čvorove, kosti, koštanu srž, jetru i kožu.

Posle leukemije i tumora centralnog nervnog sistema, neuroblastom je treći najčešći tumor kod dece.

Simptomi neuroblastoma

Najčešći simptomi neuroblastoma uzrokovani su tumorskim pritiskom okolnog tkiva ili širenjem tumora na kosti.

Treba znati da vrste raka koje se razvijaju kod dece često se razlikuju od tipova koji se razvijaju kod odraslih.

Najčešći simptomi neuroblastoma su:

Povišena temperatura, umor, visok krvni pritisak, nedostatak vazduha, krvarenje ili lako nastale modrice, česte vodenaste stolice, nekontrolisani pokreti očiju, oticanje nogu, gležnjeva, stopala, ili skrotuma

Ostali simptomi neuroblastoma su:

·         Otečen želudac i problemi sa disanjem kod novorođenčadi

·         Bezbolne, plavkaste grudvice ispod kože kod odojčadi

·         Slabost ili paraliza (gubitak sposobnosti za pokretanje dela tela)

·         Bol u kostima

·         Izraslina u trbuhu, vratu ili grudnom košu

·         Isturene očne jabučice

·         Tamni krugovi oko očiju

Kako se neuroblastom dijagnostikuje?

Da bi se neuroblastom dijagnostikovao, potrebno je da doktor uzme anamnezu i obavi fizički pregled. Takođe, radi se test urina, biohemijske analize krvi, rendgen, CT, neurološko ispitivanje, ultrazvuk, ili se uzimaju uzorci koštane srži za analizu. Mnogi od ovih testova pomažu da se odredi u kojoj fazi je bolest.

Prognoza za neuroblastom zavisi od dobi deteta u trenuku dijagnostikovanja, od stadijuma raka, gde se nalazi tumor i koliko brzo tumorske ćelije rastu.

Postoji četiri stadijuma neuroblastoma. Stadijum se određuje na osnovu stepena raširenosti tumora i zavisi od toga da li se tumor može u potpunosti ukloniti hirurškim putem i da li se proširio na limfne čvorove ili druge delove tela.

Lečenje neuroblastoma

Stadijum neuroblastoma jedan je od faktora koji se koristi za određivanje stepena rizika. Ostali faktori su dob deteta, izgled tumora pod mikroskopom – histologija tumora i druge biološke karakteristike tumora.

Standardne opcije lečenja uključuju operaciju, radioterapiju, hemoterapiju i praćenje toka bolesti. Novije vrste tretmana uključuju terapiju monoklonskim antitelima, hemoterapiju i terapiju zračenjem sa transplantacijom matičnih ćelija.

Lečenje neuroblastoma matičnim ćelijama

Transplantacija matičnih ćelija ponekad se koristi za lečenje neuroblastoma. Matične ćelije se nalaze u pupčanoj vrpci, koštanoj srži i krvotoku. To su osnovne ćelije koje se razvijaju u različite tipove ćelija koje imaju različite zadatke.

Transplantacija matičnih ćelija koristi se za zamenu matičnih ćelija kada su oštećene matične ćelije ili koštana srž. Mogu se oštetiti bolestima ili uništiti visokim dozama hemoterapije ili radioterapije.

Transplantacija matičnih ćelija je složena procedura koja se mora obaviti u specijalizovanim centrima za transplantaciju ili bolnicama.

Call Now Button