Matične ćelije formiraju nov zub u ustima!

U “Žurnalu za istraživanja o zubima” je nedavno objavljena studija koja navodi da će nova tehnika regeneracije tkiva omogućiti ponovni rast zuba.

Dr Džeremi Mao, profesor zubne medicine na Univerzitetu u Kolumbiji, objasnio je da trodimenzionalno pomagalo sa faktorom rasta može da regeneriše i ponovo stvori anatomski ispravne zube za samo par nedelja nakon ugradnje.

Ovu proceduru je razvila Laboratorija za inženjering tkiva i regenerativnu medicinu u sklopu Univerziteta u Kolumbiji.

 
Proces se odvija tako što matične ćelije organizma idu na pomagalo, koje se sastoji od potpuno prirodnih materijala. Kada pomagalo postane kolonizovano matičnim ćelijama, zub počinje da raste zajedno sa okolnim tkivom.

Zubi na ovaj način rastu direktno u ustima, anatomski su ispravni i regenerišu se pomoću potpuno prirodnih materijala dostupnih u organizmu. Ovakav zubni tretman smanjuje vreme oporavka i predstavlja potpuno prirodan proces.

Patent je već podnet, a Univerzitet u Kolumbiji traži saradnike koji će im pomoći u komercijalizaciji ove tehnologije. Dr Mao traži najbolji pristup za primenu ove tehnike sa što manjim kliničkim troškovima.

Izvor: Columbia University Medical Center