Hahenburg, Nemačka – Tokom trudnoće , pupčana vrpca je sve što je bebi potrebno da bi se razvijala. Nakon rođenja, pupčana vrpca se preseca i tada se završava njena misija. Bebi i majci više nije potrebna. Do sada, pupčanik je nakon presecanja bio beskoristan i jednostavno se bacao. Međutim, istraživači su otkrili da matične ćelije iz pupčanika mogu da spašavaju živote.

Nada za obolele od leukemije
Statistike govore da se u Nemačkoj svakih 45 minuta dijagnostikuje leukemija.
Ova fatalna bolest pogađa veliki broj dece i mladih i obično jedinu nadu predstavlja donacija koštane srži. Matične ćelije iz koštane srži mogu da pomognu u borbi protiv leukemije i Nemačka je svetski rekorder u doniranju koštane srži.

Međutim, najveći problem sa ovim tretmanom je odbacivanje tkiva, kao reakcija imunog sistema organizma. Samo ako je podudaranje sa donatorom 100 %, zagarantovan je uspeh lečenja. Problem je takođe, što se često dugo čeka na donatora i brojke pokazuju da se u svega 20 % slučajeva pronađe odgovarajući donator.

Nemački donatorski centar koštane srži (DKMS) osnovao je DMKS banku matičnih ćelija iz pupčanika. Pupčana vrpca, naime, sadrži visok nivo vitalnih matičnih ćelija, koje se u sličnoj koncentraciji nalaze i u koštanoj srži. Međutim te pluripotentne ćelije još nisu specijalizovane za određenu funkciju. Takođe, podudaranje karakteristika tkiva ne mora biti 100 %. Tako osobe koje boluju od leukemije i koji ne mogu naći donatora koštane srži imaju novu nadu za lečenje uz pomoć matičnih ćelija iz pupčanika.
Na odeljenju ginekologije u bolnici “Crveni krst” u Hahenburgu lekari i babice ukazuju roditeljima na mogućnost doniranja krvi iz pupčanika i objašnjavaju im da donacije pružaju obolelima od leukemije priliku za novi život.

Ginekolog Norbert Kohout tvrdi da je procedura vađenja krvi iz pupčanika potpuno bezbedna za mamu i bebu, jer se krv prikuplja nakon porođaja. Sve se radi na dobrovoljnoj bazi i uz pristanak roditelja. Takođe, nakon prikupljanja krvi uzorci se šalju na dodatne analize u DKMS banku matičnih ćelija.

Danas se izvrši više od 20.000 transplantacija od donacija matičnih ćelija iz krvnih ćelija što je mogućnost za spašavanje više od 20.000 života.

Roditelji takođe imaju mogućnost čuvanja matičnih ćelija iz krvi pupčanika u privatnim bankama. Skladištenje u privatnim bankama se plaća, ali su matične ćelije u vašem vlasništvu i uvek su dostupne roditeljima, odnosno deci.

09.12.2010.

Call Now Button