Pokazalo se da su ljudske matične ćelije iz krvi pupčanika pogodne za lečenje lupus nefritisa, kada su presađene u telo miša obolelog od sistemskog lupus eritematodesa (SLE).
Ove pozitivne rezulate tajvanski istraživači su objavili u novoj publikaciji Cell Transplantation.

Po rečima autora doktora Oskar K. Li sa Nacionalnog Yang- Ming medicinskog fakulteta, matične ćelije, kako se pokazalo, poseduju sposobnost imunomodulacije, a to znači da mogu da ublaže upalu zrele i nezrele ćelije imunog sistema, poznatije kao T-ćelije. Da bi otkrili terapeutsko dejstvo matičnih ćelija u tretmanu lupusa, naučnici su presađivali matične ćelije uzete iz krvi pupčanika u miševe sa bolestima imunog sistema sličnih lupusu kod čoveka.

“Otkrili smo da je transplantacija matičnih ćelija značajno odložila propadanje bubrežnih funkcije, umanjila broj određenih antitela, Ublažila patološke promene na bubrezima i razvoj bolesti oštećenih bubrega koja povećava količinu seruma i urina u bubrezima”, rekao je dr Li.

Stopa preživljavanja miševa tretiranih matičnim ćelijama u drugom i u šestom mesecu bolesti, pokazala su da ranije tretiranje lupusa matičnim ćelijama donosi najbolje rezultate. Istraživači su napomenuli da su njihova istraživanja koristila ćelije drugih donora, a ne matične ćelije obolelog u tretiranju lupusa, što ima smisla kada su u pitanju autoimune bolesti.

“Rezultati terapije pokazali su da je moguće korišćenje ćelija drugih donatora u lečenju lupusa.”, zaključio je dr. Li.

“Sposobnost matičnih ćelija da umanje upalne procese znači da su vrlo pogodne za lečenje autoimunih bolesti, a time i otvara mogućnost u lečenju ćelijama drugih donatora”, rekao je dr. Dejvid Iv, urednik publikacije Cell Transplantation i saradnik na Univerzitetu Južna Florida u Centru za strarenje i obnovu mozga.

18.04.2012.
Izvor: medicalnewstoday.com 

Call Now Button