Zahvaljujući matičnim ćelijama iz pupčanika koje je dobio od svoje mlađe sestre, Tor, dečak sa ozbiljnom bolešću imunog sistema može ponovo da uživa u svom detinjstvu.
Tor Uran je vedar i raspoložen dvogodišnjak koji ima naviku da svima šalje poljupce. Jedna od omiljenih osoba mu je naravno mlađa sestra Lili.
„Oni su sada povezani na još jedinstveniji način. Oni bukvalno imaju istu krv“, ne krije oduševljenje ovom činjenicom mama ovo dvoje dece, Džastin Uran.
Samo nedelju dana nakon Lilinog rođenja, matične ćelije iz krvi pupčanika koje su sačuvane na njenom rođenju su transplantirane njenom bratu, koji se borio sa retkim genetskim oboljenjem – hroničnom granulomatoznom (CGD).

Ovo oboljenje je Tora dovodilo u stalni rizik od infekcije

„Postoje određene bakterije i gljivice protiv kojih on ne može da se bori“, objasnila je njegova majka.
„On nije mogao da se igra u lišću ni u blatu, nije mogao da bude u čistoj vodi“, dodao je njen suprug, Dastin.
Doktor Vinod Prasad, sa Djuk (Duke) Univerziteta na kojem se lečio Tor u početku nije bio optimističan.
„S obzirom na to koju vrstu bolesti je Tor imao, nisam očekivao da će imati normalan život“, rekao je Prasad, inače lekar sa odeljenja koje se bavi transplantacijama kod dece.

Spas u matičnim ćelijama 

Najveća šansa za Tora je međutim bila transplantacija matičnih ćelija iz koštane srži, ali lekari nisu mogli da nađu odgovarajućeg donora.
U tom momentu je njegova porodica, inače iz američke države Minesote, počela da se interesuje za krv iz pupčanika. Na Djuk Univerzitet su došli kada je bilo vreme za analizu i procenu efekta transplantacije iz krvi pupčanika.

U ovoj instituciji je prva transplantacija matičnih ćelija iz pupčanika od nesrodnog donora urađena još 1993. godine, ali je urađeno tek nekoliko ovakvih transplantacija.
„Ova procedura je bio veoma zanimljiva i veoma inovativna iz mnogo razloga“, rekao je Dr Prasad.

Srećna okolnost je bila to što je Torova majka u tom momentu ponovo ostala trudna. Pre rođenja njegove mlađe sestre, lekaru su mogli da utvrde da li ima CGD i da li njene matične ćelije iz krvi pupčanika mogu da pomogu njenom bratu. Vođeni tom nadom, Uranovi su napustili svoj dom i poslove kako bi boravili sa Torom na klinici.
Kako bi ga pripremili za transplantaciju, Tor je bio podvrgnut hemoterapiji da bi se njegov imuni sistem pripremio da prihvati sestrine matične ćelije. Tako su svi zajedno proveli 42 dana u bolnici.

Transplantacija je uspela!

Tri meseca nakon transplantacije, Tor je potpuno isti dečak, ali još čeka da njegov imuni sistem postane snažniji.

Dr Prasad je istakao činjenicu da kada se kao transplantant upotrebe matične ćelije iz krvi pupčanika, nastaje mnogo manje komplikacija nego kada se radi transplantacija iz koštane srži. Samim tim, kaže doktor Prasad, ni podudarnost ne mora da bude perfektna.

„Matične ćelije iz pupčanika su do sada bili upotrebljene da spasu hiljade dece koja boluju od različitih bolesti uključujući leukemiju, limfome, imunodeficijencije i druge nasledne bolseti“, objasnio je on.

Dečak kao i svaki drugi

„Tor bi bez ove transplantacije bio zatvoren i živeo vrlo ograničeno, detinjstvo bi mu bilo uništeno. Ali on je sada kao svako drugo normalno i zdravo dete“, rekla je vrlo srećno njegova porodica.
Iako je imao tek nekoliko komplikacija Tor je jak dečak, i odlično se drži.

 

 

Call Now Button