Infarkt nastaje kada su krvni sudovi koji krvlju snabdevaju srce blokirani, i sprečavaju da do organa stignu dovoljne količine kiseonika. Srčani mišić umire ili postaje trajno uništen, tkivo je takođe oštećeno, a srce postaje uvećano. Sada osobama koje su preživele srčani udar, injekcije matičnih ćelija mogu pomoći u oporavku uvećanog srca i što se tiče veličine i funkcije.
Džošua M. Hare, sa Univerziteta u Majamiju, je sa kolegama analizirao tretman osam pacijenata u proseku 5.7 godina nakon infarkt miokarda kod kojih nije došlo do značajnog povećanja ejekcione frakcije, ali je poboljšanje bilo u dimenzijama srčane komore i kontraktilnosti srca do kraja jednogodišnjeg praćenja.

Funkcija srčanog mišića u tretiranom delu je pokazala znake napretka za tri meseca. Mesto infarkta ili područje oštećenog tkiva, smanjilo je veličinu za 18,3 % za godinu dana nakon ubrizgavanja matičnih ćelija.

Naučnici su izjavili da će terapija koja dovodi do obrnutog remodeliranja u hroničnim ožiljcima ljudskog srca biti biti presedan postavljanja i predviđa se da će imati povoljnu kliničku korist za pacijente.

Ranije studije su isprobavale razne vrste matičnih ćelija za lečenje starih i novih infarkta miokarda sa nekim uspehom, iako su za dalju potvrdu bila potrebna veća kontrolisana ispitivanja. Grupa je upozorila na nedostatke statističke moći zbog malog obima studije, nedostatke placebo upoređivanja i ;čnjenicu da su samo četiri pacijenta imali longitudinalnu procenu veličine ožiljka.

Dr Hare dodaje još da obrnuto remodeliranje uzrokuje značajan paralelan pad sistoličkog i dijastoličkog volumena tako da je povećanje ejekcione frakcije neprimetno. To snažno sugeriše da ejekciona frakcija nije dobra primarna krajnja tačka za procenu odgovora na ćelijsku terapiju u dilatirano srce i da je veća verovatnoća da će veličina komore, MI veličina, ili regionalne funkcije odražavati povoljan ishod.

 

Call Now Button