Beba Irine Mikašinović iz Novog Sada spašena je, po rođenju, samo zahvaljujući spletu srećnih okolnosti. Ona veruje, a sad kad je odmaklo vreme, o tome mnogo lakše i govori, da je samo njena volja da sačuva matične ćelije svoje ćerke uspela da joj spasi život. Iako naposletku nisu sačuvane.

– Taj dan, tri nedelje pre termina za porođaj, nisam uopšte osećala bebu u stomaku. Nije se pomerala, iako je do tad bila vrlo živahna. Sledeće jutro već sam bila pod temperaturom. Otišla sam na pregled u Betaniju i laknulo mi je tek nakon saznanja da bebino srce i dalje kuca. Izvadili su mu krv, rezultati nisu bili dobri i odlučili su da me porode. Rekla sam im da treba da uzmu matične ćelije iz pupčanika, ali nisu hteli ni da čuju. Kažu, bolesna sam, neće vredeti. Tek posle muževljeve intervencije izvadili su krv i iz pupčanika. Ali, i moja beba imala je temperaturu čim se rodila – ovako je počela svoju svoju ispovest za “Blic” Irina, inače majka troje dece, Margarite (16), Milice (12) i malene Ljilje od godinu i po dana.

Srećna okolnost odigrava se paralelno sa teškom situacijom u kojoj su u tom trenutku i mama i beba.

 

beba listerija 1

– Matične ćelije smo hteli da sačuvamo u nemačkom “Seracell”-u, koji su na porođaju uzeli krv iz pupčanika i moju krv. Beba je rođena sa temperaturom i u Betaniji su joj uvedena dva antibiotika širokog spektra na koje ona nije reagovala. Sutradan je prebačena u Dečiju bolnicu na intenzivnu negu u lošem stanju. Rekli su nam da možda neće preživeti još jedan dan. Bili smo slomljeni. Na svu sreću uvode i treći antibiotik širokog spektra na koji ona počinje da reaguje, ali dijagnoze i dalje nije bilo. Sve dok se nije javila doktorka iz biomedicinskog centra “Seracell” i rekla da su njihove laboratorijske analize, urađene u Nemačkoj, pokazale da sam zaražena bakterijom listerija. Zahvaljujući tome bebi je urađena punkcija moždane tečnosti i utvrđeno da je imala i meningitis – priča Irina, ne ispuštajući u tom trenutku malenu Ljilju iz ruku.

Iz “Seracell”-a su istovremeno hitno obavestili i lekare u Dečjoj bolnici i bebi je konačno i zvanično ustanovljena dijagnoza. Neizvesnost i nespokoj koji su ih držali, bila je, kaže Irina, neizdrživa.

– Bili smo očajni, bespomoćni, obeshrabreni. Tek kada sam videla svoju ćerku, kako je povratila boju, kad sam joj videla oči, uverila sam se da se oporavila, tek tad sam počela da verujem da je spašena. Matične ćelije su takođe bile zaražene bakterijom pa nisu sačuvane. Ali ću večno biti zahvalna ljudima iz “Seracell-a”, što su pokazali profesionalnost jer su, iako nismo postali njihovi klijenti, pomogli da spasimo život naše devojčice – priča Irina.

 

beba listerija 2

Malena Ljilja još mesec dana posle rođenja nije mogla da digne glavicu, bila je omlitavljena i još dugo se oporavljala. Danas je zdrava i vesela jednoipogodišnja devojčica.

– Najstrašnije je što su mi lekari, posle svega, rekli kako niko ne zna koliko je dece rođeno zaraženo listerijom, a da nisu dobili dijagnozu. I ja sam čak otišla u privatnu laboratoriju u Novom Sadu da izvadim krv kako bih proverila da li će mi prepoznati bakteriju. Bila sam negativna. To je neverovatno. Strašno i poražavajuće. Mi smo imali sreće, a šta je sa ostalim roditeljima? Trudnicama koje su zaražene listerijom, a da to ni ne znaju? U to vreme, još dve bebe stiglo je u Dečju bolnicu, posle našeg slučaja, i za njih su pretpostavili da je listerija u pitanju. Ali, za jednu već nije bilo spasa – zaključila je ova Novosađanka.

Seracell: Naša je dužnost da pomognemo

– “Seracell” nije samo banka matičnih ćelija, već biomedicinski centar koji radi u skladu sa najrigoroznijim standardima. Da bismo sačuvali matične ćelije moramo da se uverimo da su one zdrave i vitalne. Visoki standard u našim laboratorijama nas obavezuje da radimo trostruke kontrole uzoraka i da, ukoliko otkrijemo neki problem, urgentno izvestimo lekare i roditelje kako bismo pomogli majci i bebi. Nažalost, matične ćelije malene Ljilje nisu sačuvane, ali je spašen jedan život i to je ono što je najvažnije – rekli su iz “Seracell”-a.

 

beba listerija 3

Koliko je opasna listerija u trudnoći?

Listerija monocytogenes je otkrivena kod 37 vrsta sisara, 17 vrsta ptica, nekih riba i školjki, zatim u zemlji i vodi. Ona može biti prisutna u velikom broju prehrambenih proizvoda, koji se čuvaju u frižideru, zbog sposobnosti razmnožavanja na niskim temperaturama.

Istraživanja su pokazala da je oko 20 puta veća osetljivost trudnica na listeriju u odnosu na ostalu populaciju. Oko jedne trećine slučajeva listerioze dešava se tokom trudnoće. Kod žena koje su nosioci ove bakterije obično se javlja upala grlića materice.

Trudnica koja ima ovu bakteriju često nema veće tegobe, ali se bolest može manifestovati malo povišenom telesnom temperaturom i stanjem sličnom gripu. Pošto se infekcija prenosi transplacentarno i izaziva infekciju ploda, dešava se da se trudnoća završava spontanim pobačajem, rađanjem mrtvog deteta, smrću prevremeno rođene bebe ili prevremenim porođajem.

Izvor: Bebac/Blic

Call Now Button