Matične ćelije iz pupčanika novorođenčeta u novosadskom porodilištu Betanija sačuvalo je dosad više od 2.500 majki.

– Krv iz pupčanika uzima se odmah nakon porođaja, a potom se predaje bankama matičnih ćelija koje ih zamrzavaju. One mogu da se deponuju kod nekoliko firmi koje imaju predstavništva u Srbiji i sklopljen ugovor sa našom klinikom – kaže dr Dragan Stajić, upravnik porodilišta.

Od 6.500 porođaja godišnje u ovom, najvećem porodilištu u Vojvodini, oko šest odsto završi se uzimanjem matičnih ćelija iz krvi pupčanika novorođenčeta, a najveći broj roditelja iz Vojvodine opredeljuje se za biomedicinski centar Seracell, čak 75 odsto.

– Broj roditelja koji se odlučuju na čuvanje matičnih ćelija polako raste, što je dobro jer to znači da su roditelji prepoznali važnost ulaganja u zdravstvenu budućnost deteta. Sigurno da je kod mnogih cena i dalje presudna jer ona nije mala za današnje uslove, ali je ovakav ulog višestruko isplativ jer matične ćelije mogu jednog dana da spasu život detetu čiji se genetski materijal sačuvao, a najverovatnije i njegovoj rođenoj braći i sestrama, pa i roditeljima – zaključuje dr Stajić.

Iako se najčešće za deponovanje matičnih ćelija odlučuju parovi koji imaju dete obolelo od dijabetesa, leukemije ili kad neka bolest postoji u familiji, u poslednje vreme sve češće se javljaju i oni parovi koji čekaju prvo dete, a matične ćelije čuvaju iz preventivnih razloga.

Da ni novac nekada nije prepreka za zalog za budućnost, potvrđuje bračni par Suzana i Miloš Živanović iz Pančeva. Oni su matične ćelije svog dvomesečnog sina Strahinje sačuvali tako što su podigli kredit u banci.

– Mnogo sam čitala o tome, a pošto sam svedok kako teška oboljenja mogu u toku života bez ikakvih predznaka i naznaka da se pojave, otkako sam zatrudnela razmišljala sam o tome kako mogu da unapred obezbedim svoje dete. Pošto sam ja bez posla, a suprug radi za 40.000 dinara, nismo baš bili u mogućnosti da tek tako odvojimo 1.800 evra. Zato smo odlučili da podignemo kredit i sačuvamo Strahinjine matične ćelije. Mislim da je to i te kako vredan zalog – kaže Suzana.

Ugovor na 20 godina

Ugovor se sa kompanijama potpisuje najčešće na 20 godina, a kako kaže dr Dana Pejčić, direktorka medicinskog sektora nemačkog biomedicinskog centra “Seracell”, roditelji imaju mogućnost da matične ćelije svog deteta sačuvaju i na 30, 40 ili 50 godina.

Call Now Button