Britanski Savetodavni komitet za gensku terapiju (GTAC) je, posle višemesečnih oklevanja i odlaganja,  odobrio domaćoj biotehnološkoj kompaniji “Rinjuron” i timu škotskih lekara da započnu kliničko ispitivanje dejstva terapije kontraverznim matičnim ćelijama na osobe koje je šlog učinio invalidima.

Tretman, koji bi bio prvi te vrste u svetu, podrazumeva ubrizgavanje nervnih matičnih ćelija, dobijenih od ljudskih fetusa, u mozak žrtava šloga, u nadi da će one pomoći da se obnove oštećeni delovi, čime bi mogle da se poboljšaju i mentalne i fizičke funkcije pacijenata, preneo je Rojters.

Očekuje se da će prvi pacijent terapiju pod nazivom “ReN001” primiti u drugom kvartalu tekuće godine na Institutu za neurološke nauke pri glazgovskoj Južnoj opštoj bolnici.

Zasad se planira da matičnim ćelijama bude lečeno ukupno 12 pacijenata, šest do 24 meseca nakon što su preživeli ishemijski šlog (mozdani udar izazvan blokadom krvnog toka u mozgu). Njihov eventualni napredak će se pratiti tokom dve godine.Procedura se sastoji u direktnom ubrizgavanju miliona ćelija u oštećeni deo mozga.

Ukoliko se ova metoda pokaže uspešnom, u planu je ubrzana aktivnost u drugoj fazi kliničkog ispitivanja, koja će biti usmerena na teže slučajeve invaliditeta posle šloga. Oko polovine osoba koje prežive šlog su izložene  nekoj vrsti trajnog invaliditeta.

“Rinjuron” je prvobitno planirao da u SAD testira lečenje posledica šloga matičnim ćelijama, ali je, zbog kašnjenja odobrenja američke Uprave za hranu i lekove (FDA), 2008. odlučio da ovaj projekat realizuje u Britaniji.

Izvor: SrbijaNet

Call Now Button