Na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pre nekoliko dana urađen je komplikovan zahvat – autologna transplantacija vlastitim matićnim ćelijama bolesnika. Devojčica je smeštena na Hematoonkološko odeljenje ove Klinike, gde boravi sa majkom.

Prema rečima direktora discipline za zdravlje deteta prof. dr Ede Hasanbegovića, devojčica se na ovoj Klinici leči već sedam meseci, a primljena je sa neuroblastomom, tumorom koji zahvata nervne ćelije i nadbubrežnu žlezdu.

– Ova vrsta oboljenja javlja se najčešće do druge godine života, a devojčica kojoj smo uradili autolognu transplantaciju primljena je sa izuzetno visokim, odnosno četvrtim stepenom tumora. Ovaj stadijum je zahtevao prvo hemoterapiju, na koju je naša pacijentkinja veoma dobro odreagovala, te nakon čega je urađen operativni zahvat. U pauzama između hemoterapija devojčici su rađeni redovni kontrolni nalazi, jer je za izvođenje autologne transplantacije neophodno da ne postoje tumorske ćelije u organizmu – kazao je „Feni” prof. dr Hasanbegović.

Autologna transplantacija je vrsta transplantacije gde se upotrebljavaju bolesnikove vlastite matične ćelije. Matične ćelije se sakupljaju unapred te se zamrznute čuvaju za upotrebu u kasnijem stadijumu bolesti. Njihova je uloga da zamene matične ćelije oštećene visokim dozama hemoterapije koja se koristi za lečenje postojeće bolesti.

Prema rečima prof. Hasanbegovića, devojčica trenutno boravi u izolacionoj jedinici, potpuno sterilnoj od svih mogućih bakterija, sa posebnim režimom ishrane.

– Posttransplantacioni oporavak odvija se u skladu s postojećim protokolima, a devojčici izuzetno prija prisustvo njene majke, koja sve ovo vreme boravi s njom. Naši lekari i medicinsko osoblje nadziru pacijentkinju 24 sata dnevno, te redovno rade analizu krvi i merenje temperature. Specifičnost ovog slučaja je u tome što dete ima samo 12kg, a sve ispod 20kg zahteva daleko težu pripremu za uzimanje matičnih ćelija. Mi smo među prvim klinikama u regionu koja je uradila autolognu transplantaciju detetu sa ovako malom kilažom. Puno jednostavnije je uraditi transplantaciju detetu koje ima 20 i više kilograma – kazao je prof. dr Hasanbegović.

Prema rečima subspecijaliste hematoonkologije prof. dr Melihe Sakić, transplantacija je urađena u skladu sa svim postojećim protokolima, a dosadašnji oporavak se odvija bez ikakvih problema.

– Ovo je već treća transplantacija koštane srži koja se radi u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a specifičnost ove transplantacije je izuzetno mala kilaža naše devetnaestomesečne pacijentkinje. Tranplantacija je rađena u saradnji sa kolegama sa Transfuzije, Hematologije i Citološkog odeljenja KCUS, a posebnu brigu i pomoć pružaju i naše medicinske sestre koje su upućene u ovaj slučaj. Sam čin transplantacije izgleda jednostavan, ali su zahvati koji se moraju uraditi pre i posle same transplantacije izuzetno zahtevni i traže puno truda i pažnje. Veliku podršku nama lekarima i medicinskom osoblju, ali i samoj devojčici, dali su i njeni roditelji, što uistinu ima ogroman značaj – istakla je prof. dr Sakić.

Statistički podaci pokazuju da se neuroblastom javlja kod otprilike jednog deteta na 10.000. Postoji rasna predilekcija u njihovom javljanju i češći su kod pripadnika bele populacije. Takođe, nešto češće se javljaju kod devojčica, nego kod dečaka. U više od 40 odsto slučajeva, dijagnoza ovog tumora se postavlja pre treće godine, a gotovo 97 odsto kod mlađih od 10 godina.

Izvor: www.bebac.com / www.ba.n1info.com

Call Now Button