Ako bi morali da biramo period u životu žene kada treba najviše da se posveti sebi i svom zdravlju, to bi svakako bio period trudnoće. Benefiti takvog stava i ponašanja su veliki, a ono što trudnicama daje dodatnu snagu jeste uverenje da čineći dobro za sebe, čine dobro i za svoju bebu u stomaku.

Prva pomisao jeste da je potrebno da trudnica redovno prati svoju trudnoću kod lekara, ali i da se ispravno hrani. Na taj način ima osećaj da direktno donosi dobro svom budućem detetu. Međutim, postoje i druge stvari na koje posebno treba obratiti pažnju, a koje su često zanemarene. Kako se trudnica oseća? Da li joj je prenaporno? Da li joj posao i druge obaveze omogućavaju dovoljno odmora?

trudnoća i zdravlje

Na šta sve trudnice treba da obrate dodatnu pažnju?

Prilagodite svoje navike u ishrani

Osim što biranjem zdravih namirnica direktno vodite račune o tome šta će doći do vaše bebe putem krvi, brinete i tome da ne dobijanjem previše kilograma ne ugrozite ni svoje ni zdravlje vaše bebe. Po pravilu, gojazne trudnice češće imaju problema sa visokim pritiskom, kretanjem, komplikacijama i porođajem. Kada osetite potrebu za pojedinim namirnicama, pokušajte da ipak odaberete one sa najboljim nutritivnim karakteristikama. Izbegavajte slatkiše, jako masnu i začinjenu hranu.

Budite fizički aktivne

Od lagane šetnje do laganog džoginga, plivanja, joge… U odnosu na vaš prethodni nivo bavljenja fizičkim aktivnostima, potrebno je da pronađete pravu meru, ali da se obavezno prethodno konsultujete sa svojim lekarom. Ukoliko imate urednu trudnoću, većina navedenih aktivnosti je preporučljiva.

Odmarajte kada god osetite potrebu

Iako pojedinim trudnicama ležanje i odmaranje nije omiljena aktivnost, morate imati u vidu da vaše telo sada potpuno drugačije funkcioniše i da mu je zaista potrebno da pravite češće pauze i smanjite obim aktivnosti koji je za vas bio karakterisičan pre trudnoće. Privremeno odustanite od onoga što vam nije veoma važno, i aktivnost zamenite za odmaranje. Kada god možete i kada god vam to prija – odmarajte.

Redovno posećujte lekara i radite neophodne analize

Nakon prvog pregleda i utvrđivanja trudnoće, sa svojim ginekologom ćete dogovoriti dinamiku narednih redovnih pregleda, ali i u kojim slučajevima treba da se javite za vanredne preglede. Osim toga, po uputu lekara, potrebno je uraditi različite testove kao što su analize briseva i genetski testovi.

Trudite se da se manje nervirate i budete fokusirane na sebe i bebu

Kada ostanete trudni, vaši prioriteti se uglavnom menjaju. Preporuka je da, ukoliko je moguće, pažnju fokusirate na vaše i zdravlje bebe, a da sve druge, u tom trenutku manje važne aspekte stavite po strani. To znači da se trudite da svoju energiju kanališete na ono što vam je u ovom trenutku najvažnije.

Call Now Button