Pedesetogodišnji Anđelo DiStefano sa simptomima cistične fibroze bori se čitavog života. Nalazio se u kolicima i svaki dah za njega je bio izazov. Di Stefano i njegova supruga potrošili su godine u traženju raznih načina da poboljšaju njegovo stanje. Istražujući došli su do doktora Zanosa Grekosa, direktora kardioloških i vaskularnih bolesti Regenocyte klinike i docenta na univerzitetu New Sautheastern, koji je vodeći inovator u ublasti terapije odraslim matičnim ćelijama i sa njim su radili ne bi li došli do novog načina lečenja.

Cistična fibroza je nasledna hronična bolest koja utiče na pluća i digestivni sistem, od koje boluje 30.000 dece i odraslih u SAD-u i 70.000 širom sveta. Bolest izaziva mutirani gen i njegov protein koji utiču na to da telo proizvodi neuobičajeno debeo sloj lepljive sluzi koja može da zablokira pluća i da dovede do plućnih infekcija opasnih po život, takođe može da blokira rad pankreasa i zaustavi enzime da na prirodan način razbijaju hranu, a organizam da je apsorbuje.

Uz pomoć “Alijanse za istraživanje i unapređenje terapije odraslim matičnim ćelijama”, Di Stefano je primio prvu terapiju odraslih matičnih ćelija 4. maja 2011. godine u Dominikanskoj republici. S obzirom na to da su korišćene isključivo odrasle matične ćelije, izbegnute su sve političke, etičke i medicinske nedoumice koje postoje oko korišćenje embrionalnih matičnih ćelija, a nema ni opasnosti da organizam pacijenta odbaci matične ćelije.

Za samo nekoliko meseci poboljšana je funkcija pacijentovih pluća, počeo je da hoda samostalno i u stanju je da izađe iz kuće i uživa sa svojom ženom.

– Prevazišao je sva očekivanja. Uzbuđen je što više nije vezan za invalidska kolica i zahvalan što ponovo ima nadu. Ja sam oduševljena poboljšanjem kvaliteta njegovog života. Dobila sam svog supruga nazad – rekla je Di Stefanova supruga Gari.

– Obezbeđivanje podrške pacijentima kao što je Anđelo je temelj naše misije. Izuzetni rezultati koje smo videli kod njega i velikog broja drugih pacijenata potvrđuju neophodnost obezbeđivanja ovog tretmana za sve bez obzira da li su u mogućnosti da plate – kazala je Keli Duin, direktorka Alijanse.

Druga pacijentkinja je Keri Slabak (40) kojoj je cistična fibroza dijagnostikovana još u detinjstvu. Njeno stanje je bilo toliko loše da nije mogla da se popne uz nekoliko stepenika, a da ne zastane kako bi došla do daha.

Njena ćerka je u Popular Science magazine pročitala nekoliko članaka o iskustvima doktora Grekosa u korišćenju odraslih matičnih ćelija u lečenju plućnih bolesti. Pokušavajući da pomogne majci ona je stupila u kontakt sa Regenocyte kako bi utvrdila da li se odrasle matične ćelije mogu koristiti u lečenju cistične fibroze.

Keri Slabak je podvrgnuta terapiji odraslim matičnim ćelijama 24. februara 2011. godine i od tada se kod nje vidi značajno poboljšanje kvalitteta života, i to do te mere da ona ustaje rano kako bi šetala ili išla na klizanje. Od početka primene terapije ona nije imala ni jednu infekciju niti je bila hospitalizovana.

– Ohrabreni smo napretkom koji ostvarujemo u terapiji cistične fibroze koristeći matične ćelije uzetih od samih pacijenata. Vidimo napredovanje u funkcionalnim kapacitetima pacijenata i poboljšanje u pulmološkim testovima, kao i smanjenje infekcija i broja hospitalizacija. Videli smo značajne rezultate kod srčanih, vaskularnih i pulmoloških bolesti, i ti rezultati daju nadu za uspešno tretiranje drugih zdravstvenih stanja – kaže doktor Grekos.

Dr Grekos i Regencyte medicinski tim nastavljaju da istražuju uticaj odraslih matičnih ćelija na cističnu fibrozu i druge plućne bolesti. On povremeno drži seminare kako bi informisao javnost o terapiji matičnim ćelijama.

20.12.2011.
Izvori: regenocyte.com/marketwatch.com

Call Now Button