Janko Tipsarević pobedio bolest i vratio se na teren, odlučan da do kraja karijere pre svega, uživa u tenisu 

Bio je na vrhuncu karijere i svetsku slavu imao na dohvat ruke, kada je sa 29 godina saznao da boluje od kancera. Za samo dve godine imao je tri operacije i lekarske prognoze da možda više neće moći da se vrati na teren. O najtežim trenucima u životu, podršci, ali i dugačkom putu povratka, priča nam naš proslavljeni teniser Janko Tipsarević.

Janko je 2013. godine saznao je da ima tumor na peti

– Pojavio se problem na mojoj plantarnoj flasciji leve noge, gde trenutna tehnologija, osim magnetne rezonance, ne može ništa drugo da nam pruži da mi možemo da vidimo šta se dešava u tom delu tela.

Iako je imao bolove, nastavio je da igra, misleći da je neka upala u pitanju. Jednog jutra od bolova nije mogao da ustane iz kreveta. Tada je shvatio da je nešto ozbiljno u pitanju.Posle dve operacije vratio se na teren, ali onda je usledio novi šok. Tumor se vratio. 

Prvi put sam osetio istinski strah za svoje zdravlje 

Kada mu je doktor saopštio da se tumor vratio i da će morati ponovo na operaciju, Janko se prvi put zaista uplašio za svoje zdravlje.
 – Jako sam bio razočaran, čak, to mi je od svih nesreća prvi put i jedini put da sam zaista osetio strah. Prvi put sam počeo da razmišljam o svom zdravlju, ne o tome da li ću moći da igram tenis, već da ne dođe do toga da moraju da mi odseku nogu. 

Spas je našao u transplantaciji matičnih ćelija 

Janko Tipsarević se na tretman matičnim ćelijama odlučio nakon tople preporuke još jednog slavnog tenisera. Rafael Nadal preporučio je Janku transplataciju matičnim ćelijama jer su njemu upravo matične ćelije u velikoj meri pomogle, osvežile telo i hrskavicu. 

 – Ne verujem u magične štapiće i magične terapije ali zaista nakon jednog tretmana i mesec, mesec i po dana studioznog treninga na tom obolelom kolenu, da kucnem u drvo, taj bol se nikada više nije vratio.

Da li stahuješ od toga da će se bolest vratiti?   

– Strah uvek postoji. možda ne za bolest u vidu tumora ali postoji u vezi sa povredama. Iza mene je puno pretrčanih kilometara i sedam operacija. Strah da nešto ponovo zaboli što će me ponovo skloniti sa terena definitivno postoji.

Na kraju karijere – važno je uživati u tenisu 

Svestan da već ima dosta godina u svetu tenisa, Janko je odlučio da pre svega pametnije trenira ali i da poslednje godine karijere zaista uživa u ovom sportu.

 – Odlučio sam da pametnije treniram jer sam svestan da nemam više 25 godina i da ne mogu više pet, šest sati dnevno da treniram. Želim da, ako je ovo poslednja godina ili ako je sledeća poslednja godina u mojoj karijeri, da što više nakon svih problema koje sam prošao, uživam u tenisu.

Izvor: TV PRVA