Proteklu 2009. godinu, kada je reč o medicini, obeležio je jedan izuzetno značajan poduhvat – početak lečenja srca matičnim ćelijama. Ono sto je naročito značajno jeste da je Srbija, uz Belgiju, posle SAD prva zemlja u kojoj je sredinom oktobra počeo taj eksperimentalan zahvat. Istraživači čuvene klinike Mejo (Mayo) iz američkog grada Ročestera u državi Minesoti došli su do značajnog otkrića u oblasti regenerativne medicine.

Viši istraživač u pomenutom timu i glavni koordinator sa srpskim timom je doktor Andre Terzić, profesor medicine i farmakologije, koji na klinici Mejo radi već dve decenije.

»Regenerativna medicina nudi nov način u lečenju srčane insuficijencije«, kaže profesor dr Andre Terzić.

»U ovoj, prvi put na čoveku, primenjenoj kliničkoj studiji, nova generacija matičnih ćelija je testirana kod pacijenata koji su imali srčani udar, medicinski infarkt miokarda, i koji su postepeno, upravo zbog infarka, stekli takozvanu slabost srca. Početni cilj je da se obezbedi studija izvodljivosti i sigumost ovakvog terapijskog pristupka. Po protokolu studije, podaci će biti analizirani za sve pacijente u više vremenskih intervala u toku naredne godine.«

Ovaj poduhvat, kaže naš sagovornik, proistekao je iz internacionalne saradnje. Ukupno 45 pacijenata je učestvovalo u prvoj fazi studije koja obuhvata Belgiju i Srbiju. Prema najavi profesora Terzića, još neke zemlje u Evropi će se uskoro pridružiti, uključujući i Švajcarsku. U 2010. godini istraživanje će se proširiti i na druge zemlje i kontinente.«

Lečenje srca matičnim ćelijama predstavlja budućnost u lečenju kardiovaskularnih bolesnika.

»Standardna terapija najpre služi da ublaži simptome bolesti. Clj terapije matičnim ćelijama je, s druge strane, da idemo korak dalje – rešiti koren uzroka bolesti. Treba zapravo rekonstruisati oboleli srčani mišić. Naš krajnji cilj je obnavljanje srca«, objašnjava dr Terzić i dodaje da su njegove kolege u Beogradu »napravile fantastičan posao u svim fazama sprovođenja ovog kliničkog ispitivanja«.

»Ekspertski tim je pokazao najviši vid profesionalizma i, zaista, odličan kvalitet zdravstvene zaštite. Ekspertiza je primereno obavljena od samog početka postupka ­ nalaženja pravog pacijenta, preko biopsije koštane srži radi isporuke matičnih ćelija, do samog postupka ubrizgavanja injekcije i, naravno, na kraju praćenje pacijenta«, kaže Terzić.

Matične ćelije se već koriste kao standard u lečenju leukemije. Uspesi u hematologiji su veliki pokazatelj potencijala ovog postupka za lečenje ostalih oboljenja, uključujući i lečenje srčanog mišića nakon infarkta.

Na pitanje koliko će ova metoda i u finansijskom smislu biti dostupna, dr Andre Terzić kaže da je ovaj metod svakako alternativa i u ekonomskom smislu.

»Ovo je tehnologija koja je u razvoju. Troškovi i efektivnost je potrebno definisati u poređenju na druge terapije hroničnih degenerativnih bolesti. Neophodno je naći alternativu i u tom slučaju matične ćelije zaista postaju i ekonomska alternativa, imajući u vidu, na primer, koliko su skupi zahvati kao što je transplantacija srca«, smatra dr Terzić.

Izvor: dj-media

Call Now Button