Gde posle porođaja ide kutija sa matičnim ćelijama mog deteta? Kako putuje do trezora u kom se zamrzne? Šta ako se nevreme ispreči pa matične ćelije ne mogu da stignu do banke?

Ovo su samo neka od brojnih pitanja roditelja koji se odluče za čuvanje matičnih ćelija. Iako svi predstavnici banaka u Srbiji sarađuju sa kurirskom službom DHL, nepredviđene i vanredne okolnosti mogu da izazovu zastoj u isporuci kutije s matičnim ćelijama.

DHL u najvećem broju slučajeva uzorke do laboratorije isporuči u roku od 24 sata. Međutim, ne snosi odgovorost ako dođe do zastoja i bude eventualnih kašnjenja. A do toga često dolazi usled zastoja u vazdušnom saobraćaju, prerutiranja, loših vremenskih uslova, kao što su sneg, led, vulkanska prašina…

Druge banke matičnih ćelija ne prate rutu setova za transport krvi, a neretko ih, po visokim letnjim temperaturama, šalju autobusom ili po zimskim, jednostavno ostave u zastoju. Zato je “Seracell” jedna od najpouzdanijih banaka matičnih ćelija i roditelji se za nju najčešće i opredeljuju.

kurirska sluzba seracell 2

-Sve banke uzorke krvi šalju istim avionom, preko DHL-a, ali smo mi jedina kurirska služba koje se, ako dođe do zastoja, pojavljuje u Budimpešti, Bergamu ili bilo kom drugom gradu gde je, usled vanrednih okolnosti prerutiran DHL-ov let, da je oslobodi i lično isporuči do laboratorije. Na graničnom prelazu je prepoznata važnost sprovođenja ubrzane procedure i našim vozilima dat je status prvog prioriteta, kako na sprskoj tako i na mađarskoj granici. Tako špediciju obavljamo u prioritetnom roku. Čak i kada je zastoj na granici, naša vozila koriste prioritetnu traku – priča za “Bebac” Predrag Šurlan, šef voznog parka kurirske službe “Seracell”.

“Seracellovi” kuriri prepoznatljivi su po brendiranim automobilima, uniformama i setovima za uzimanje matičnih ćelija. Kuriri odmah po porođaju preuzimaju uzorke krvi s matičnim ćelijama, izvađene prethodno iz pupčanika deteta. Kurirska služba “Seracella” pokriva celu teritoroju Srbije, a godišnje pređe i više od pola miliona kilometara.

Nekada, ako je porođaj blizu, kutiju sa setom za uzimanje matičnih ćelija nose direktno na adresu trudnice. Ništa se ne prepušta slučaju.

-Cilj je uvek isti: kutija mora u roku da stigne u laboratoriju biomedicinskog centra “Seracell” u Roštoku i na nama je da taj zadatak ispunimo. Zima je uvek kritična zbog oluja, smetova i jakih vetrova koji obustave avionski saobraćaj  i tad stupamo mi na scenu. Da bismo zadatak ispunili u roku, dostupni smo 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Najteže je bilo prošle godine kada je bio zastoj u saobraćaju kod Feketića zbog smetova na autoputu. Tada smo koristili alternativne granične prelaze i preko Hrvatske išli do Nemačke. Jednom se dogodilo da je avion leteo samo do Budimpešte jer zbog vulkanske prašine nije leteo dalje. Tada smo, bukvalno, organizovali poteru za uzorcima krvi koje su se transportovale avionom i kuriri su je lično odneli do Roštoka. Kutije ostalih banaka ostale su zarobljene u Budimpešti – priča Šurlan.

Da roditelji, odnosno kutija s matičnim ćelijama njihovog deteta imaju specijalan tretman u “Seracellu”, potvrđuje i kurir Vladimir Mitrović.

-Roditelji nikad ne znaju ako se odvijala prava drama da bi se kutija dostavila u roku do laboratorije, samo dobiju potvrdu da su analize urađene, što je njima i najvažnije – objašnjava Vladimir.

kurirska sluzba seracell 3

U toku noću se na uvek aktivan broj javlja Vladimir Romanić. On je zadužen da usred noći, ako krene porođaj, pruži sve informacije, preuzme podatke i pošalje kurire ili, ako se porođaj već dogodio, informacije preuzme od uzbuđenog, novopečenog tate.

-Najveće glavobolje nam zadaju nekada uspaničeni muževi, koji od oduševljenja što su postali očevi, jave, na primer, da se žena porodila u Užicu, a porođaj je bio u Beogradu – kroz smeh je zaključio Vladimir.

Izvor: Bebac.com
Call Now Button