Primena matičnih ćelija u plastičnoj hirurgiji

Tokom poslednjih 10 godina upotreba matičnih ćelija u regenerativnoj medicini je značajno napredovala. Plastični hirurzi su kroz istoriju koristili humana tkiva kako bi se oštećena tkiva regenerisala. Autologni i alogeni izvori ćelija, različiti tipovi ćelija i iz kog dela tela one dolaze su veoma bitne kada dođe do lečenja.

Velika prednost terapije matičnim ćelijama je izbegavanje potencijalno opasnih hirurških procedura. Ožiljci na koži, opekotine, rak kože, dijabetičarsko stopalo mogu biti lečeni matičnim ćelijama. Ovi tretmani postaju traženi i kod tretmana podmlađivanja i zatezanja grudi.

Pomoću matičnih ćelija rane brže zarastaju

Nauka zaceljenja rana je složen proces koji uključuje različite interakcije između ćelija, citokina vanćelijskog materijala. Tokom poslednjih nekoliko decenija razvijene su i tehnike kojima se pomoću matičnih ćelija zaceljuju rane. Kada je u pitanju rana lekovita aktivnost , matične ćelije su pokazale sjajan rezultat . Angiogena svojstva matičnih ćelija mogu biti od višestruke koristi u slučaju ishemijskih rana udova, one luče brojne citokine koji pospešuju proizvodnju kolagena, formulaciju granulacijskog tkiva i poboljšanu vaskularizaciju.

Matične ćelije ublažavaju ožiljke

Koža sisara ne regeneriše se spontano. Ožiljak se morfološki definiše kao dezorganizovanje skladištenog kolagena. U poslednjih nekoliko godina, razvijeno je mnogo tehnologija kojima ožiljci mogu da se ublaže. Direktno ubrizgavanje određenog broja ćelija u oštećeno tkivo je moguće i rana će zarastati bolje, što će dovesti do formiranja manjeg ožiljka. Matične ćelije bi mogle da pomognu jer imaju antiinflamatorno dejstvo i imunosupresivan efekat. Ova metoda može da ubrza regenerativni process koji vodi zaceljenju ožiljka. U bliskoj budućnosti, saniranje ožiljaka matičnim ćelijama vodi tome da rane zarastaju u potpunosti, bez formiranja istih.

Matične ćelije i obnavljanje tkiva

Mnogo je dodirnih tačaka između plastične hirurgije, biološke tehnologje i inženjeringa. Matične ćelije su gotovo nepresušan izvor ćelija, koje zahtevaju najmanje invazivnu procedure i imaju ogroman potencijal. Mezenhimalne matične ćelije koje dobijamo iz koštane srži su takođe koristan izvor. Autologne mezenhimalne ćelije su se pokazale kao dobar izbor u boljem zaceljivanju rana, a mogu se dobiti i iz masnog tkiva liposukcijom. Ubrizgavanje dovoljnog broja matičnih ćelija može pomoći brzom zarastanju ožiljaka.

Matične ćelije odličan anti-aging tretman

Starenje podrazumeva mnogo degenerativnih procesa koji se dešavaju u organizmu, a među najvidljivijima je opadanje volumena mekog tkiva. U želji da uspore proces starenja, zadrže mladalački izgled uz minimalne hirurške intervencije – ljudi se okreću kozmetičkim tretmanima. “Transfer masti” je jedna od najzastupljenijih tehnika u plastičnoj hirurgiji – ona podrazumeva prikupljanje masti sa mesta na telu gde je ona višak i premeštanje (transfer) na mesta na kojima je potrebno povećati masu. Kada se koristi autologno tkivo, nema nikakvih nuspojava. Ipak, telo sopstvenu mast može da apsorbuje u svakom trenutku i nivo apsorbcije ponekad je veoma teško predvideti. Ipak, ukoliko se u transferovanu mast ubrizgaju matične ćelije dokazano je da će se mast apsorbovati sporije, tj. da će trajati duže.

Matične ćelije sprečavaju odbacivanje transplantata

Ponekad je transplatacija tkiva najbolje rešenje za zamenu oštećenog tkiva. Problem nastaje kada telo koje prima određeno tkivo to tkivo prepoznaje kao strani organizam i odbacuje ga. Tada bi na snagu mogle da stupe matične ćelije koje doprinose uspostavljanju tolerancije na strano telo u organizmu.

Matične ćelije već sada leče više od 85 bolesti, a medicina svakim danom sve više napreduje. Estetska hirurgija samo je jedna od grana medicine u kojoj matične ćelije mogu da daju svoj doprinos.

Call Now Button