Na Univerzitetu medicinskih nauka Teksas u Hjustonu počela je prva faza istraživanja koje bi trebalo da istraži upotrebu vlastitih matičnih ćelija iz krvi pupčanika za traumatske povrede mozga kod dece.

Studija se izvodi u saradnji sa Dečjom memorijalnom bolnicom Herman, pod vođstvom Čarlsa Koksa, uvaženog profesora dečje hirurgije i pedijatrije na Univerzitetu medicinskih nauka Teksas u Hjustonu i direktora pedijatrijskog trauma programa u Dečjoj memorijalnoj bolnici Herman.

U studiji će učestvovati desetoro dece uzrasta od 18 meseci do 17 godina koja imaju sačuvane sopstvene matične ćelije iz krvi pupčanika, a koji su pretrpeli umerene ili teške traumatske povrede mozga. Studija nije zamišljena za akutnu negu već su učesnici deca koja su doživela povrede pre 6 do 18 meseci.

Iako je neurološki ishod za gotovo sve povrede mozga bolji kod dece nego odraslih, trauma je vodeći uzrok smrti dece, a u većini slučajeva se odnosi na povrede glave.

Korišćenje krvi iz pupčanika je kritična karika u sledećem koraku istraživanja terapije matičnim ćelijama za povrede mozga, izjavio je Koks. Stoga da bi se primenjivale ove terapije potrebni su jaki partnerski odnosi između i Dečje memorijalne bolnice Herman i CBR Centra za regenerativnu medicinu, kako bi se moglo izvršiti ovo istraživanje.

Takođe, vođa istraživanja Čarls Koks rekao je i da je nedavno završena I faza studije, koja je istraživala terapije matičnim ćelijama iz koštane srži kod dece sa akutnom traumatskom povredom mozga i koja je pokazala pozitivne rezultate bezbednosti.
Dalje predstoji da se proceni sposobnost vlastitih matičnih ćelija iz krvi pupčanika da pomogne proces ozdravljenja nakon oštećenja nervnog tkiva u mozgu.

12.01.2010.