Niko ne može da predvidi koliko će vaš porođaj da traje jer, to zavisi od brojnih faktora. Svaki je porođaj jedinstven i poseban ali su faze kroz koje prolazi iste. Upoznaćemo vas sa tim kako porođaj izgleda, kroz koje faze prolazi i koliko koja faza može da traje u odnosu na ono što nam govori prosek.

Ukoliko je ovo vaš prvi porođaj aktivna faza porođaja može da traje oko osam sati. To je ono što je uobičajeno ali vaš porođaj može da traje i kraće i duže od toga. Verovatno neće trajati duže od 18 sati. Kod prvorotki prva faza porođaja traje izmežu 6 i 12 sati, a u proseku oko 7 sati. Kada je grlić potpuno otvoren, dilatiran 10cm, nastupiće faza napona koja će znatno kraće trajati. Može se desiti da naponi traju sat ili dva pre nego što se beba rodi.

Ukoliko ste već rađali, porođaj će verovatno teći brže i trajaće kraće. Aktivna faza kod višerotki obično traje oko pet sati, a ne duže od 12 sati. Faza napona može da traje i sat vremena ali najčešće se beba rodi u roku od pet do 10 minuta od trenutka kada se jave prvi naponi.

Koji sve faktori utiču na dužinu trajanja porođaja?

Osim toga da li vam je ovo prvi porođaj ili već imate iskustvo porođaja iza sebe i drugi faktori mogu uticati na to koliko će porođaj trajati. Na primer:

 • Koliko su snažne kontrakcije
 • Da li se grlić materice lako otvrara
 • U kojoj nedelji je porođaj počeo. Prevremeni porođaji često kraće traju
 • Epidural može produžiti trajanje porođaja
 • Koliko aktivno učestvujete u porođaju
 • Uspravan položaj može ubrzati porođaj
 • Pozicija bebe. Ukoliko beba prednjači glavom, licem okrenutim prema leđima, porođaj će biti kraći
 • Koliko ste opušteni. Ako ostanete što opuštenije porođaj može biti brži.

Kada porođaj zaista počinje?

Lekari i babice u porodilištu vole da kažu da porođaj traje kraće ako što kasnije dođete u porodilište. Ako dođete prerano porođaju nikad kraja. Prvu kontrakciju možete osetiti još mnogo pre početka porođaja. Lažne pripremne kontrakcije mogu da vas zavaraju. Takođe, pojava prvih pravih kontrakcija nije znak da treba odmah da se uputite u porodilište. Vreme će brže proći, bićete opuštenije i porođaj će biti lepši ukoliko veći deo prve faze porođaja provedete kod kuće.

Možda će vam prijateljica reći da je njen porođaj trajao tri dana. Moguće. Ali zavisi o kojoj fazi porođaja pričamo. Nekad blage i neujednačene kontrakcije traju jako dugo i zapravo vas samo uvode u porođaj.
Porođaj može da počne pojavom kontrakcija ali i prskanjem vodenjaka. Kada dođe do prsnuća vodenjaka u najvećem broju slučajeva kontrakcije nastupe u roku od dva sata.

majka i dete nakon porodjaja

Sigurni znaci da je porođaj zaista počeo su:

 • Ujednačene ritnične kontrakcije (javljaju se u jednakim intervalima)
 • Prsnuće vodenjaka
 • Ispadanje krvavo – sluzavog čepa

Kroz koje faze porođaj prolazi?

Porođaj prolazi kroz četiri faze ili četiri porođajna doba.

I porođajno doba je faza kontrakcija

Kontrakcije se mogu javiti u različitom obliku i ne moraju odmah biti jake, čak mogu proći i neprimetno. Za vreme trajanja kontrakcija polako se razmekšava i širi grlić materice, a beba se spušta u porođajni kanal. Ova faza traje između 6 i 12 sati, u proseku 7 sati kod prvorotki i oko 5 sati kod višerotki. Većina žena do 5 cm otvorenog grlića materice može neometano da funkcioniše, opere kosu, istušira se, čak i ode do prodavnice. Ipak, savetuje se da ne trošite energiju i čuvate snagu za ono što sledi.

II porođajno doba je faza napona

Fazu napona prepoznaćete po tome što su kontrakcije izuzetno jake i intenzivne, javljaju se i smenjuju na minut dva, a uz njih se javljaju i naponi. Oni koji su u tom trenutku uz vas preponaće ovu fazu po tome što nećete moći da pričate razgovetno bez hvatanja vazduha između svake reči. U fazi napona je saradnja sa babicom od velikog značaja kako beba ne bi izašla prebrzo i kako ne bi došlo do spontanog cepanja porođajnih puteva. Ukoliko babica primeti da bi moglo da dođe do pucanja, uradiće epiziotomiju, hiruški način da se međica, odnosno deo tkiva između vagine i analnog otvora zaštiti od nekontrolisanog pucanja. Ova faza može da traje svega nekoliko minuta ili sat do dva sata vremena. U ovoj fazi ugledaćete svoju bebu.

dete u majcinim rukama nakon porodjaja

III porođajno doba je faza rađanja posteljice

Nakon rođenja bebe, presecanje pupčane vrpce i prikupljanja matičnih ćelija iz pupčanika bebe, pristupa se rađanju posteljice. Uz samo blagu pomoć babice, posteljica se rađa potpuno bezbolno i za samo par minuta. Nakon rađanja posteljica, babica pregleda da li je posteljica cela. Ukoliko nedostaje neki deo potrebno je uraditi reviziju materice kako bi se zaostali deo posteljice izvadio. Ovaj poduhvat izvodi lekar ručno ili katetem. Poželjno je da se revizija uradi u opštoj anesteziji.

IV porođajno doba je faza posmatranja mame i bebe

U ovoj fazi već ste se rodili u ulozi mame. Tada vreme stane i postaje nevažno koliko je porođaj trajao i kako je izgledao. Ono što je sigurno, put rađanja vaše bebe bio je vredan svakog truda i svake kontrakcije.

Dok se vi mazite i povezujete sa svojom bebom, lekar i babica pratiće stanje i vas i bebe. U sali ćete ostati još neko vreme pre nego što vas prebace na odeljenje na kojem ćete boraviti do izlaska iz porodilišta. Ukoliko porodilište to praktikuje, još u sali u toku IV porođajnog doba poželjno je pokušati sa prvim podojem. Beba se rađa sa instinktom za sisanjem i ako je stavite na vaše grudi videćete kako sama puzi do grudi i pokušava da uhvati bradavicu svojim ustima. Porođaj je prvi rastanak od bebe, a dojenje prirodan nastavak telesne povezanosti sa bebom.

Zaboravite na vreme – posvetite se sebi, svom telu i bebi

Koliko god da traje porođaj on ima svoj kraj. Retko porođaj traje više od jednog dana, a beba vam dolazi i ostaje sa vama zauvek. Svakom kontrakcijom bliži ste najsrećnijem trenutku u vašem životu. Zato, dozvolite svom telu da radi za vas. Trudite se da ostanete mirne i opuštene. Ako ostanete duže kod kuće, tuširanje i kupka mogu da pomognu u ublažavanju kontrakcija. Ne žurite u porodilište, nećete zakasniti. Niko još nije propustio sopstveni porođaj.

Mi vam želimo puno sreće na porođaju!

SAZNAJ VIŠE O AKCIJI – https://www.seracell.rs/35-godina-cuvanja-maticnih-celija/


Call Now Button